Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatky za kontrolu na quick a za recepty

Dobrý den, mám dva dotazy :

1. Jsem povinen platit regulační poplatek i v následujícím případě? 
Kardiolog mi určil medikaci a určil rozsah, ve kterém se u mě může pohybovat hodnota quicku. Kontrolu quicku provádí sestra digitálním testerem, která zná povolený rozsah určený kardiologem, já také umím číst, tak pokud je všechno v pořádku, nevím, proč platit poplatek?
Dříve jsem neplatil, na kontrolu jsem chodil ráno před příchodem doktora a pokud byly hodnoty v pořádku, tak jsem k lékaři nešel. Nyní prý výsledek, i když je v pořádku, musí vyhodnotit lékař a bez jakéhokoliv dalšího
vyšetření je požadován poplatek. To došlo k nějaké změně, nebo si výklad změnil lékař sám?

2. Když jdu každé tři měsíce pro recept, léky se nemění, přesto je za napsání receptu požadován poplatek s odůvodněním, že o tom, že se medikace nemění, musel rozhodnout lékař, a proto je poplatek oprávněný. Toto rozhodnutí je ovšem bez jakéhokoliv vyšetření.

franta

Odpověď:

Dobrý den, 

regulační poplatky se platí za návštěvu lékaře, při níž bylo provedeno klinické vyšetření. Tím se rozumí vyšetření, které je provedeno před léčebným úkonem, nebo za účelem kontroly průběhu nebo výsledku léčby. Váš případ pravděpodobně jako klinické vyšetření vyhodnotit lze, jestliže je lékař přítomný a výsledky testu vyhodnotí. Ačkoli se Vaše medikace ani její rozsah nemění, jedná se v daném případě o kontrolní vyšetření. Nevíme, z jakého důvodu se přístup Vašeho lékaře ke způsobu léčby změnil, nicméně poplatek zřejmě vybírá oprávněně. 

V druhém případě se však kloníme k názoru, že lékař na regulační poplatek nemá nárok. Regulační poplatky se neplatí za "vypisování papírů" včetně receptu. Jestliže lékař neprovede žádné klinické vyšetření, a to ani kontrolní, a bez jakéhokoli zjišťování Vašeho stavu pouze předepíše recept, poplatek platit nemusíte. Doporučujeme Vám si o dané věci s lékařem či zdravotní sestrou nejprve promluvit a vyložit jim, proč na poplatek v tomto případě nemají nárok.

 

Vaše Férová nemocnice 

 

24.6.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS