Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatky za preventivní péči u gynekologa

Dobrý den,

přecházím k novému gynekologovi, po telefonu mi sestřička sdělila, že roční poplatek činí 1900 Kč, pokud se jedná o prevenci. Zjistila jsem si, že vybraná ordinace je na seznamu smluvních lékařů mé pojišťovny a preventivní prohlídku mám plně hrazenou. Mají právo vybírat podobné poplatky? Pokud ano a já ho odmítnu zaplatit, můžou mě jako pacientku odmítnout?

Děkuji za odpověď

Markéta

Odpověď:

Dobrý den, 

Nárok na preventivní prohlídku máte u gynekologa jedenkrát ročně, a za tuto preventivní prohlídku nemusíte platit ani regulační poplatek 30 Kč. Co všechno můžete od lékaře vyžadovat, aniž byste za to musela platit, je napsáno ve vyhlášce, kterou naleznete například zde. Jestliže tedy od vás lékař za tuto prohlídku vyžaduje 1900 Kč, je to protiprávní jednání. Odmítnutí zaplacení tohoto poplatku není důvodem k tomu, aby vás lékař odmítnul přijmout jako pacientku. Zvolený lékař vás může odmítnout přijmout do své péče pouze tehdy, jestliže by vaším přijetím bylo překročeno únosné pracovní zatížení lékaře tak, že by vám nebo ostatním pacientům nebyl schopen zajistit kvalitní zdravotní péči. Dále vás pak může odmítnout pro přílišnou vzdálenost od místa trvalého nebo přechodného bydliště, kvůli výkonu návštěvní služby. Toto jsou jediné dva důvody pro odmítnutí, podle § 11 zákona 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Jestliže vás lékař odmítne, je povinen vám toto odmítnutí písemně potvrdit.

Zejména v Praze se běžně stává, že lékaři vybírají od svých pacientek různé povinné "dary", většinou v řádu stokorun. Pacientky ale nemají povinnost nic připlácet, pokud se nejedná o nadstandartní péči. Samozřejmě - nemáte ani povinnost tuto nadstandartní péči přijmout, bude-li vám nabídnuta. O nadstandartní službu můžete požádat, ale lékař vám ji nesmí vnutit, ať už v případě běžné prohlídky nebo prohlídky preventivní, a musí vám poskytnout veškerou hrazenou péči bez dalšího doplácení.

Jiná je situace v případě, že se jedná o soukromého lékaře, který poskytuje služby smluvně za přímou úhradu a kdy není péče proplácena v rámci veřejného zdravotního pojištění zdravotní pojišťovnou. V takovém případě je výše úhrad za poskytnutou péči věcí dohody mezi pacientem a lékařem.
Pokud tedy ve Vašem případě nejde o soukromého lékaře, můžete na něj podat stížnost ke své zdravotní pojišťovně nebo k České lékařské komoře. Více o stížnostech včetně vzoru najdete zde.

Je také možné, že se svým chováním lékař dopouští přestupku proti majetku podle § 50 zákona č. 200/1990 Sb., zákona o přestupcích. Tento přestupek projednává obec nebo přestupková komise zřízená obcí a pachateli hrozí pokuta do 15.000 Kč.
Pokud se těmito poplatky lékař obohacuje ve větším rozsahu, může se dokonce dopouštět i trestného činu.

Vaše Férová nemocnice

8.12.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS