Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatky za vyšetření u gynekologa při plánování miniinterupce

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat za co všechno a jaké částky si může můj gynekolog účtovat. Před 3 týdny jsem si udělala těhotenský test a byl pozitivní. Navštívila jsem tedy svou gynekoložku, udělala mi odběr krve a ultrazvuk. Na ultrazvuku nebylo nic vidět. Druhý den jsem si šla pro výsledky krve, které těhotenství potvrdily. Byla jsem v 5. týdnu od poslední menstruace. Zažádala jsem o doporučení na miniinterupci. Paní doktorka si ale nebyla jistá a měla podezření na mimoděložní těhotenství, tak mě poslala ještě k jinému gynekologovi. Ten následně vyvrátil obavy a označil mé těhotenství za zcela normální. Paní doktorka mi vypsala doporučení a naúčtovala si 1300 Kč ( 3x ultrazvuk, 4x odběr krve + 300 Kč za zjištění krevního obrazu a krevní skupiny). Termín interrupce jsem měla mít 14.3., ale v pondělí 5.3. jsem začala krvácet. Šla jsem tedy opět ke své lékařce zeptat se, zda je všechno v pořádku. Bylo mi sděleno, že se mám chovat jako při běžné menstruaci a přijít 12.3. ještě jednou na ultrazvuk s podezřením možného samovolného potratu. 8.3. jsem měla silné bolesti, a při běžném sprchování jsem potratila. Plod jsem rozpoznala sama a okamžitě jsem navštívila gynekoložku, která tento den mou lékařku zastupuje. Paní doktorka se zhrozila, že už dávno nejsem v nemocnici, udělala mi ultrazvuk a zjistila, že to samovolný potrat byl. Dostala jsem okamžitě injekci na pročištění a antibiotika. Gynekologické vyšetření dle mého názoru trvalo docela dlouho. Začala jsem o interrupci i pochybovat. Nevím jestli bych si dítě naposlední chvíli nerozhodla nechat, ale zajímalo by mě, zda mám nárok na 1.300 Kč, které jsem uhradila. Slyšela jsem, že žena za vyšetření u gynekologa po zjištění těhotenství nemusí platit. U gynekologa mi bylo řečeno, že platím za doporučení na miniinterupci, ale ta neproběhla a potratila jsem sama. Kdybych si dítě ponechat chtěla již od zjištění těhotenství, za ultrazvuk a odběr krve bych prý platit nemusela. Jak to je tedy v mém případě, když sem na žádné miniinterupci nebyla, a nejspíš bych ani nešla? (Když by to bylo mimoděložní těhotenství, tak bych za operativní zákrok také neplatila.) Mám Všeobecnou zdravotní pojištovnu. Předem Vám moc děkuji za odpověď.

prenmaja

Odpověď:

Dobrý den,

seznam zdravotních výkonů, které jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění, je uveden ve vyhlášce č. 472/2009 Sb.

Dle této vyhlášky se plně hradí komplexní vyšetření pro zjištění těhotenství. Součástí tohoto vyšetření je rozpis všech požadovaných vyšetření v celém těhotenství a vystavení těhotenské legitimace. Ze seznamu vyplývá, že tato péče je hrazena v případě, kdy se počítá s přirozeným ukončením těhotenství bez přerušení interrupcí.

V případě, že byste o interrupci nežádala, bylo by toto vyšetření tedy pojišťovnou hrazené. Žádost o prevedení interrupce je možné vzít kdykoliv zpět, pojišťovna by však provedená vámi uhrazená vyšetření již neuhradila. Vyšetření, která jsou pojišťovnou hrazená, lékař prokazuje výkazem, který není možné vystavit zpětně.

Cena těchto vyšetření není nijak omezena a měla by být vyvěšena v ceníku zdravotnického zařízení (gynekologa), které výkon provádí.

Vaše Férová nemocnice

21.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS