Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přeložení příbuzeného z LDN do jiné LDN

Dobrý den,


mám babičku po mozkové příhodě (levá strana ochrnutá, poruchy vědomí). Ošetřujícím lékařem nám nebylo doporučeno vzít si jí do domácí péče. Na řadu tedy přišla LDN. Dnes jsme se dozvěděli, že půjde do LDN s ne moc dobrou pověstí. 
Můj dotaz zní zda je možné babi přemístit do jiné LDN a co vše je k tomu potřeba? Osobním automobilem není převoz možný. Je možné zařídit převoz sanitkou, kdo ho předepíše?

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákona o veřejném zdravotním pojištění (dostupným zde) má pojištěnec nárok na volbu zdravotního zařízení. Pokud Vám tedy dosavadní zdravotní zařízení nevyhovuje, můžete se pokusit najít jiné, které Vám vyhovovat bude. Jediný limit je v tom, že nové zdravotní zařízení musí mít uzavřenou smlouvu s Vaší pojišťovnou.

Co se týče převozu mezi zařízeními, bohužel si ho budete muset uhradit sami. Hrazená přeprava (podle § 36) se bohužel nevztahuje na převoz mezi LDNky.

Proto pokud bude chtít převést svou babičku do nově vybraného zařízení, bude muset sami kontaktovat poskytovatele zdravotních převozů a přepravné uhradit.

Doporučovali bychom Vám tudíž kontaktovat Vaši pojišťovnu, aby Vám vydala seznam zdravotnických zařízení LDN, s nimiž má uzavřenou smlouvu. Poté, co si vyberete zařízení, které Vám bude vyhovovat, doporučujeme kontaktovat vedení zařízení s žádostí o umístění Vaší babičky. Zároveň by bylo vhodné domluvit podmínky převozu a zažádat zařízení o zajištění převozu sanitkou. Ten si však následně budete muset uhradit sami.

S pozdravem,                         

Vaše Férová nemocnice

19.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS