Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Proplatí pojišťovna porod v zahraničí?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem ve 4. týdnu těhotenství a žiji s přítelem ve Španělsku. Platím si však pojištění u VZP v ČR jako dobrovolně nezaměstnaná. Chci rodit ve Španělsku, zaplatí mi VZP porod a předporodní péči když o to předem požádám, nebo by bylo pro mně lepší uzavřít si soukromé pojištění ve Španělsku? Děkuji za odpověď.

Pavla

Odpověď:

 

Dobrý den,

jako občanka Evropské unie Vám stačí být pojištěna (zákonné pojištění) pouze v jednom členském státě. V opačném případě byste zbytečně platila dvojí pojistné. Co se týče soukromého pojištění, zde záleží na Vaší úvaze.

U českých zdravotních pojišťoven je to s proplácením zdravotnických zákroků v zahraničí tak, že se obvykle proplácí jen nutná, neodkladná a neplánovaná léčba, a to do výše úhrad u nás. Výjimkou je ambulantní péče bez nutnosti hospitalizace (např. zubní ošetření), za kterou pojištěnci mohou cíleně vycestovat do jiného státu Evropské unie. Tuto péči naše zdravotní pojišťovny proplácí opět jen do výše a za podmínek pro úhradu v České re­publice. K prokazování nároku na péči v rámci Evropské unie slouží evropský průkaz zdravotního pojištění.

Co se týče hrazení porodů v zahraničí, jsou nám známy případy z praxe, kdy české pojišťovny postupovaly tak, že porod v zahraničí proplácely a to nejen porod neplánovaný, předčasný, ale i porod úmyslný. Dále je logické, že pokud si hradíte pojištění v ČR, máte nárok minimálně na proplacení porodu do takové výše, do jaké by Vám byl proplacen v ČR. V opačném případě by se na Vás pojišťovna v podstatě obohatila.

Doporučujeme Vám však, obrátit se přímo na VZP s dotazem zda a za ja­kých podmínek by proplatila náklady na porodní péči ve Španělsku a pokud chcete mít dopředu jistotu, že Vám bude péče proplacena, máte možnost si předem zažádat na evropském formuláři E 112 u své zdravotní pojišťovny o souhlas. Pokud pojišťovna bude s Vaší žádostí souhlasit (záleží však na jejím posouzení), proplatí Vám poté i zdra­votní péči, za kterou vycestujete do zahraničí plánovaně.

Bližší informace na toto téma Vám může poskytnout také Centrum mezistátních úhrad.

Vaše Férová nemocnice

12.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS