Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Regulační poplatky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na regulační poplatek. Jsem na nemocenské se zády, obvodní lékař mi vystavil nemocenskou, a poslal mě na neurologii, kam jsem chodil asi měsíc a kde jsem absolvoval patřičná vyšetření. Neurolog mě seznámil s mým stavem a napsal zprávu, se kterou jsem zašel za obvodním lékařem. Ten mi celou zprávu přečetl a založil si ji, poté mi ještě vystavil lístek na peníze, protože byl konec měsíce, dále mi sdělil příští kontrolu. A požadoval po mě regulační poplatek 30 Kč. Chci se zeptat, jestli v takovémto případě má lékař právo na poplatek, když mi neudělal žádné vyšetření.

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákona o veřejném zdravotním pojištění platí pojištěnec regulační poplatek ve výši 30 Kč za návštěvu u praktického lékaře, pokud bylo provedeno klinické vyšetření (např. měření tlaku, poslech stetoskopem, zjištění subjektivních obtíží pacienta apod.). Pokud Vám lékař žádné klinické vyšetření neprovedl, pak vybral regulační poplatek neoprávněně.

Dle Ministerstva zdravotnictví ČR klinické vyšetření začíná pohovorem lékaře s pacientem ke zjištění vývoje jeho zdravotních potíží. Lékař posoudí průběh onemocnění, stanoví a vysvětlí diagnostický a léčebný postup, zajistí další potřebná vyšetření, případně předepíše léky a provede administrativní činnosti související s výkonem.

Více informací o regulačních poplatcích naleznete v sekci regulační poplatky
.

Vaše Férová nemocnice

21.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS