Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Regulační poplatky za vyšetření moči

Dobrý den, na Vašich stránkách jsem se dozvěděla,že regulační poplatek 30,- za vyšetření moči se neplatí. Sestra ode mne ale žádá poplatek, když jsi jdu pouze pro výsledek testu moči s tím, že k výlesdku dostanu odborný komentář. Má na to právo? Ve výsledku to vypadá tak, že mi pan doktor řekne, jaká bakterie v moči byla nalezena a předepíše mi antibiotika. A předtím se mi dokonce stalo, že mi lékař pouze vysvětlil, že vzorek byl v laboratoři nezkoumatelný a tak mě poslal domů, ať přijdu s dalším za týden. Je placení regulačního poplatku 30,- v obou těchto případech oprávněné? Podotýkám jen, že regulační poplatek jsem platila jak při odevzdávání vzorků k testům, tak při vyzvedává výsledků. Velmi Vám děkuji za pomoc.

Tina97

Odpověď:

Dobrý den,

regulační poplatky se opravdu nehradí za vyšetření moči. Nicméně hradíte za návštěvu lékaře. Proto je legální, aby vás lékař o regulační poplatek požádal i v případě, kdy vás pouze informuje.

U obvodního lékaře se regulační poplatek hradí pokud bylo provedeno klinické vyšetření, u specializovaného lékaře pak za každou návštěvu.

Vaše Férová nemocnice

23.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS