Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úhrada cestovních nákladů

Byl jsem svým ošetřujícím lékařem v krajské nemocnici vyslán na spciální onkologický zákrok do vzdálené jiné nemocnice. Zákrok vyžaduje 5 návštěv, z toho u první se jedná o vstupní vyšetření bez hospitalizace, ve zbylých případech jde o třídenní hospitalizaci v týdenních intervalech. Nám nárok na úhradu cestovních nákladů při použití vlastního motorového vozidla? Můj zdravotní stav nevyžaduje použití sanitky, ani nevylučuje možnost použití hromadné dopravy.

Ada

Odpověď:

Dobrý den,

na proplacení cestovních nákladů při použití vlastního motorového vozidla do nemocnice a z nemocnice máte nárok v případě, že máte schválen převoz vozidlem lékařské služby a zároveň dopravu osobním automobilem schválí ošetřující lékař. V tomto případě však musí osobní automobil  řídit jiná osoba než Vy a musíte splňovat podmínky pro převoz sanitkou. Z Vašeho dotazu se zdá, že nesplňujete tyto podmínky, jelikož píšete, že Váš zdravotní stav nevyžaduje použití sanitky a můžete cestovat hromadnou dopravou. 

Nárok na úhradu nákladů tedy budete mít, jen pokud to schválí lékař. Doporučujeme Vám proto se zeptat přímo jeho. Jestli je vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu proplácení cestovních nákladů vhodné, nedokážeme jako právníci (a nikoliv lékaři) bohužel posoudit.

Podobný případ jsme již řešili zde.

Vaše Férová nemocnice

9.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS