Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úhrada regulačních poplatků za pobyt v nemocnici u důchodců

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: matka (72 let) je dlouhodobě hospitalizována na onkologii a byl jí položen dotaz, zda je sproštěna úhrady poplatku za hospitalizaci. Překvapilo ji to, nejsme v tomto směru informováni. Můžete mi prosím napsat, jak se toto hodnotí, jaká má být výše důchodu, popř. další kritéria? Děkuji a přeji hezký den.

lena

Odpověď:

Dobrý den,

co se týká tzv. poplatku za hospitalizaci (tedy poplatku za poskytování péče v nemocnici), tak ze zákona nevyplývá žádná specifická úprava vztahující se k úhradě tohoto poplatku ze strany pojištěnců pobírajících starobní důchod. Zákon pouze obecně uvádí, že regulační poplatky neplatí pojištěnec, který prokáže, že pobírá dávky pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc) a dále také pojištěnci, kterým jsou poskytovány pobytové sociální služby např. v domovech pro seniory nebo v domovech pro osoby se zdravotním postižením a jejichž příjem je menší než 800,- Kč po úhradě za ubytování a stravu nebo žádný.

Rovněž je potřeba upozornit i na to, že tzv. poplatky za hospitalizaci se nezapočítávají do zákonem stanoveného ročního limitu ve výši 2 500 Kč pro seniory starší 65 let věku.

Z výše uvedeného tedy plyne, že pokud vaše matka nepobírá některou z dávek pomoci v hmotné nouzi nebo není ubytována např. v domově pro seniory, tak je dle zákona bohužel povinna uvedené poplatky hradit.

Vaše Férová nemocnice

21.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS