Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úhrady u zubařky - jsou oprávněné?

Nedávno naše celá rodina změnila zubaře, bohužel se mi nelíbí, že si paní doktorka účtuje třeba přednášku o správném čištění chrupu sumou 220,- a vyčištění zubního kamene částkou 300,- Kč. Předchozí zubař si za takové zákroky nic neúčtoval. Je placení oprávněné?

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákona o veřejném zdravotním pojištění máte 1 x za rok nárok na odstranění zubního kamene, které je hrazeno ze zdravotního pojištění. Stejně tak máte 1 x za rok nárok na bezplatnou profylaktickou instruktáž o ústní hygieně, 2 x ročně pak na kontrolu ústní hygieny. V případě ale, že takový zákrok podstoupíte vícekrát, zákrok již z veřejného zdravotního pojištění hrazen není a lékař je oprávněn Vám jeho provedení vyúčtovat. Podle toho, jak situaci popisujete, ovšem pochybujeme, že byste tuto přednášku absolvovali několikrát ročně. Požadavek lékařky tedy se velkou pravděpodobností byl neoprávněný.

V takovém případě doporučujeme vyzvat lékařku k navrácení uhrazených částek, jinak rovněž o této praxi můžete informovat Českou stomatologickou komoru. Můžete si také od své zdravotní pojišťovny požádat o bezplatné zaslání výpisu o čerpané zdravotní péči – můžete si tak ověřit, zda lékařka stejné výkony nevykazovala i pojišťovně.

O všech skutečnostech týkajících se zákroku je Vás lékař povinen informovat a Vy máte samozřejmě právo zákrok i přednášku lékařky odmítnout.

Vaše Férová nemocnice

7.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS