Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úraz v Rakousku

Dobrý den. Včera jsem přišel v práci v Rakousku o dva prsty. Pracuji zde legálně. Byl jsem operován v nemocnici, kde mi následující den navrhli, že vystaví pracovní neschopnost. Souhlasil jsem, ale pak mi řekli, že musím chodit na kontroly k nim. Tak jsem na to nepřistoupil s tím, že chci domů k manželce a dětem. Zůstal jsem do dnes kvůli prvnímu převazu, ale dnes jedu domů za rodinou. Jak mám postupovat, když chci vystavit neschopenku od mého obvoďáka v ČR a následně dodat na firmu nebo kam pak s ní. Jsem pojištěn v Rakousku a tam mám jejich zelenou kartu a v ČR jsem byl dříve u VZP a tam mi zrušili jejich klasickou kartičku a vystavili tu samou, ale žlutou, kterou se mám prokazovat v ČR. Vůbec nevím jak postupovat. Jsem v této situaci poprvé. Prosím poraďte a pokud možno po lopatě. Děkuji

Jenda

Odpověď:

Dobrý den,

vaši situaci bohužel nedokážeme posoudit, protože neznáme principy, na kterých funguje právo sociálního zabezpečení v Rakousku.

Důležitá informace je ta, že vlastníte tzv. kartu pendlera (ona žlutá kartička zdravotní pojišťovny). Ta totiž znamená, že máte nárok na poskytnutí plné zdravotní péče jak v Rakousku (prokazujete se kartičkou, která Vám v Rakousku byla vydána), tak v České republice (prokazujete se žlutou kartičkou). Na převazy a jinou péči tak můžete chodit i v ČR, aniž byste za ně musel platit.

Problém nastává u vypsání nemocenské – nemocenská se totiž v České republice vyplácí z nemocenského pojištění, které platí zejména zaměstnanci zaměstnáni na území ČR. Ve Vašem případě ale předpokládáme, že jste toto nemocenské pojištění platil na území Rakouska, kde Vám posléze náleží i nemocenské, přičemž vypsat nemocenskou tak dle našeho názoru může pouze rakouský lékař. Jak to bude s adresou pobytu na nemocenské budete muset zjistit od něj. České právo možnost pobytu v zahraničí zná, rozhodující je jaké místo pobytu jste při lékaři při posuzování pracovní neschopnosti nahlásil.

Nejsme odborníci na rakouské právo – proto Vám nemůžeme s určitou mírou jistoty potvrdit, zda má rakouský lékař právo požadovat dojíždění do rakouské nemocnice či nikoliv (pro účely nároku na vyplácení nemocenské).

Zřejmě nejvhodnějším postupem je kontaktovat buďto Českou správu sociálního zabezpečení nebo lépe obdobnou instituci na území Rakouska, kde by Vám měli kvalifikovaně poradit (zřejmě na této adrese https://www.bmask.gv.at/site/, zde se případně dozvíte, kam se konkrétně obrátit).

Popište jim svou situaci – je zřejmé, že jen pro účely rehabilitace nemusíte zůstávat na území Rakouska a že máte důležitý zájem na tom, abyste zdravotní péči podstupoval zde s rodinou (vzhledem k délce, po kterou zřejmě bude nutné být na nemocenské), aniž byste ztratil nárok na nemocenskou podle rakouského práva. Jak jsme již ale naznačili výše, nejsme odborníci na rakouské právo a nemůžeme Vám tedy v této oblasti poradit.

Vaše Férová nemocnice

6.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS