Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Volba alternativních vakcín a jejich úhrada

Dobrý den,

ráda bych se Vás zeptala na dvě záležitosti ohledně očkování.
1) Nechtěla jsem syna očkovat vakcínou hexa, a proto jsem sehnala co nejmenší vakcínu Infanrix Hib. Tuto vakcínu ale musím platit. Na jakém podkladu mi ukládá pojišťovna (OZP) povinnost vybrat si jen "jednu konkrétní vakcínu" a nikoliv jiné, pokud je vakcína, kterou dítěti dávám, zahrnuje státem "povinné očkování"?
2) Nechci nechat očkovat syna na zarděnky, neb je to nemoc, která má závažné následky pro dívky, ale pro chlapce nikoliv. Nemáte nějaký např. vzorový dokument, který bych poslala na MZČR, že s očkováním nesouhlasím?
Děkuji Vám moc za Vaše odpovědi a děkuji za Vaši práci.

FN

Odpověď:

Dobrý den,

nejprve k volbě alternativní vakcíny a její úhradě z veřejného zdravotního pojištění:

Úhrada vakcín je upravena v zákoně o veřejném zdravotním pojištění ve spojení se zákonem o ochraně veřejného zdraví a sdělením Ministerstva zdravotnictví o antigenním složení očkovacích látek pro pravidelná, zvláštní a mimořádná očkování.

Podle § 30 zákona o veřejném zdravotním pojištění patří mezi hrazené služby očkování pro pravidelná očkování podle antigenního složení očkovacích látek stanoveného ministerstvem. Podle § 80 zákona o ochraně veřejného zdraví Ministerstvo zdravotnictví k ochraně veřejného zdraví každý rok stanoví na základě doporučení poradního orgánu Národní imunizační komise antigenní složení očkovacích látek pro pravidelná, zvláštní a mimořádná očkování upravená předpisy. Naposled tak ministerstvo učinilo ve sdělení o antigenním složení očkovacích látek pro pravidelná, zvláštní a mimořádná očkování pro rok 2013, které bylo publikováno ve Sbírce zákonů pod č. 420/2012.

Vzhledem k tomu, že sdělení upravuje pod bodem 1c) rovněž i vakcínu, kterou zmiňujete, tedy Infanrix Hib, není dle našeho názoru žádný právní důvod, abyste si nemohli tuto vakcínu zvolit pro částečné splnění "povinného" očkování svého dítěte. Právě naopak - Vy jako zákonný zástupce máte právo a zároveň povinnost pečovat o zdraví svého dítěte dle Vašeho nejlepšího přesvědčení. Volba jiné vakcíny, která je podle Vašeho názoru vhodnější, je právě výrazem tohoto práva, stejně jako práva udělovat za dítě informovaný souhlas (a informovaně volit nejvhodnější preventivní péči), které není ani v případě "povinného" očkování nijak dotčeno.

Doporučujeme Vám obrátit se na Vaši zdravotní pojišťovnu s oficiálním dotazem, jak je to s úhradou Vámi zvolené vakcíny a s odkazem na výše uvedené předpisy. Požadujte vysvětlení, na základě jakých právních předpisů pojišťovna omezuje Vaši volbu a informovaný souhlas, když jde o očkování proti nemocem, proti kterým se očkuje "povinně", a tudíž by mělo být státem hrazené. A to bez ohledu na to, zda necháváte dítě očkovat proti všem "povinně" očkovaným nemocem, nebo jen proti některým. Je však i možné, že máte nesprávné informace, např. od lékaře, ale ve skutečnosti pojišťovna hradí i Vámi zvolenou vakcínu.

Budeme rádi, když nám případné informace získané od pojišťovny následně zašlete.

Pokud by pojišťovna odmítla alternativní očkovací látku uhradit, bylo by možné se obrátit s žalobou na soud a domáhat se tak úhrady. Také by se mohlo jednat o diskriminaci v přístupu k hrazeným zdravotním službám z důvodu světonázoru rodičů v rozporu s antidiskriminačním zákonem, tudíž by bylo možné se obrátit se stížností i na veřejného ochránce práv.

Co se týče odmítnutí očkování syna proti zarděnkám, jde o věc, kterou je třeba řešit s ošetřujícím lékařem. Odmítnutí očkování můžete učinit formou negativního reversu. Vzhledem k tomu, že se nejedná o zákrok, který by bylo možné provést bez souhlasu rodičů, nemůže Vás nikdo do očkování nutit. Jinou otázkou ovšem je, zda je možné odmítnout očkování pouze proti zarděnkám, které je součástí trojvakcíny spolu s očkováním proti spalničkám a příušnicím. Pokud by totiž vůbec nebyly dostupné samostatné vakcíny proti dalším  dvěma nemocem, bylo by nutné odmítnout i očkování proti nim.

K odmítnutí očkování syna proti zarděnkám není potřeba psát na Ministerstvo zdravotnictví. Můžete ovšem s ohledem na Vaše právo na informace od orgánů veřejné správy požádat ministerstvo o informace, na základě jakých odborných podkladů stanovují jako povinné očkování proti zarděnkám u chlapců.

Vaše Férová nemocnice

30.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS