Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Volno s náhradou mzdy při podstoupení vyšetření

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zdali mám nárok na proplacení návštěvy u lékaře po dobu nezbytnou. Jednalo se o soukromou organizaci ve zdravotnictví (operace očí - šedý zákal). Jedná se mi o dobu předoperačního vyšetření - zda-li mám na to nárok o proplacení ušlé mzdy, když se jednalo o soukromou organizaci. Zaměstnavatel mne tvrdí, že jde o soukromou věc a nemám nárok na proplacení. Taky jsem byl na vyšetření u svého lékaře, které bylo potřeba k zákroku a zda-li i tohle vyšetření by mně mohlo být proplaceno. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz zřejmě směřuje k objasnění situace, kdy jako zaměstnanec máte nárok na volno placené nebo neplacené, a to ve Vašem případě za účelem podstoupení vyšetření.

Podle odstavce 1 písmena a) přílohy nařízení vlády 590/2006 Sb., se pracovní volno spolu s náhradou mzdy poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči, pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.

Pokud bylo vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).
Nařízení 590/2006 Sb., je, v případě, že máte zájem přečíst si celý předpis, dostupné zde.

Vaše Férová nemocnice

7.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS