Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyšetření u dvou gynekologů během těhotenství a zdravotní pojišťovna

Dobrý den,

ráda bych se poradila, zda jsem si nějak nezkomplikovala život, když jsem navštívila na počátku těhotenství dva gynekology pro potvrzení prosperujícího těhotenství? Zda mě třeba nečeká nějaký postih od zdravotní pojišťovny a jak mám v případě, že je to opravdu problém dále postupovat, zda dojít na pojišťovnu atd.

Věc se má konkrétně takto: První návštěvu pro potvrzení těhotenství jsem absolvovala u svého registrujícího lékaře, se kterým jsem spokojená a rozhodně jej nechci měnit. Zde jsem zaplatila regulační poplatek a mám přijít na další vyšetření za tři týdny. Bohužel asi trochu zapracovaly hormony a já začala mít strach, že se něco děje, ale nechtěla jsem zbytečně plašit a nešla jsem k mému doktorovi, ale šla jsem k jinému lékaři s tím, že mi jde pouze o jedno vyšetření a tento ultrazvuk si zaplatím sama. Tak se také stalo. Toto vyšetření ovšem nebylo úplně jasné, tak mě pan doktor ještě poslal k jinému gynekologovi na podrobnější vyšetření. U tohoto jsem již platila regulační poplatek.

Nyní mě však napadlo, zda s tímto nemůžu mít problém, že jsem byla na vyšetření i u jiného než mého registrujícího ženského lékaře?

Omlouvám se za dlouhý dotaz a předem děkuji za Vaši radu.

Hezký den

Eva

vevička

Odpověď:

Dobrý den,

i když se hodně mluvilo o zamezení nadužívání péče ze strany pacientů, kteří obcházejí se stejným problémem více lékařů, žádné opatření dosud uzákoněno nebylo.

Povinnosti pojištěnce jsou vymezeny v zákoně o veřejném zdravotním pojištění a žádná povinnost pojištěnce využívat péči hospodárně či využívat péči jen jednoho lékaře zde stanovena není. V případě gynekologů stejně jako obvodních lékařů či zubařů se jedná o tzv. registrujícího lékaře, který má pacienta v péči. Ze znění zákona vyplývá, že můžete mít jen jednoho registrujícího lékaře a dokonce jej můžete změnit jen jednou za 3 měsíce. To však přesto nic nemění na skutečnosti, že neexistují sankce, pokud kromě registrujícího lékaře navštívíte ještě dalšího lékaře.

Na Vašem popisu událostí je nicméně zarážející, že Váš registrující lékař potvrdil těhotenství a vybral za to regulační poplatek. V případě těhotenství jsou totiž prohlídky u gynekologa osvobozeny od regulačního poplatku.

Omlouváme se za velmi pozdní odpověď, zjistili jsme, že odpověď omylem nebyla zveřejněna, i když jsme ji měli dávno připravenou.

Vaše Férová nemocnice

9.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS