Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vysoký dluh na zdravotním pojištění a nutnost zdravotní péče

Dobrý den,

 

mám jednu otázku. Už velice dlouho žijí v zahraničí. Teď se mne dotkl vážný zdravotní problém a nevím jak postupovat! Problém je v tom, že když jsem odjel z ČR, zapomněl jsem se odhlásit ze zdravotního pojištění. A v následku toho mi narostl astronomický dluh u VZP i následná exekuce (přes milion Kč). Kartička pojištence je platná  do roku 2018. A můj dotaz. Můžu se v ČR léčit? Budu Vám velice vděčný za Vaši rychlou odpověď!

 

Předem Vám děkuji

Odpověď:

Dobrý den,

odpověď na Váš dotaz naleznete např. zde. Ze zákona o veřejném zdravotním pojištění vypývá, že jsou pojištění všichni občané ČR a všechny osoby s trvalým pobytem na území ČR, pokud spadáte do jedné z těchto kategoriií jste zdravotně pojištěn bez ohledu na výši Vašeho dluhu. Zdravotní péče Vám tedy bude poskytnuta, lékař by Vás mohl odmítnout pouze ze zákonem o zdravotních službách stanovených důvodů, přičemž to, že jste dlužník, mezi důvody není. Váš dluh na zdravotním bude dále narůstat stejným tempem každý měsíc o výši pojistného, nebude Vám k němu tedy přičtena cena poskytnutých zdravotních služeb.

Je možné, že (zejména v případě kdy by se jednalo o odkladnou zdravotní péči) se setkáte s neochotou ze strany zdravotníků, ale pojištovna jim má povinnost péči uhradit bez ohledu na výši Vašeho dluhu.

S přáním vyřešení Vaší zdravotní i dluhové situace,

Vaše Férová nemocnice

 

 

10.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS