Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

VZP pobyt v zahraničí, vrácení pojistného

Dobrý den,

16.9.11 jsem odletěla pracovně na delší dobu do Indie. Před odletem jsem se osobně informovala na VZP v Praze ohledně možnosti neplatit pojistné. Mám sjednáno cestovní pojištění na 1 rok. Paní uvedla že je možné kartičku doručit i zpětně a na základě doložení cestovního pojištění a dodržení minimální délky pobytu bude zaplacené pojistné vyplaceno i zpětně. Odhlášku i kartičku s formulářem a žádostí jsem tedy v lednu 2012 odeslala na VZP. Emailem jsem obdržela vyúčtování s tím, že pojistné zpětně nevyplácí. Prosím o info, zda-li na takovýto postup mají nárok a jak je možné zažádat o vrácení pojistného zpětně. Po celou dobu jsem zbytečně hradila dvě pojistné, v ČR VZP a cestovní.
Děkuji Vám.

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

nejprve je potřeba říci, že nelze směšovat zdravotní pojištění a cestovní pojištění. Dle zákona o veřejném zdravotním pojištění pokud jedete na delší dobu pracovat do zahraničí, je potřeba se osobně na klientském pracovišti pobočky VZP odhlásit se ze systému zdravotní pojištění, písemně a to ještě před odjezdem, nelze to zpětně z toho důvodu, že povinnost platit pojistné zaniká až den po dni doručení tohoto písemné odhlášení. Zároveň je potřeba, abyste VZP doložila taktéž písemně, že budete v cizině pojištěna. Co se týče pak vašeho návratu, zákon říká, že s opětovným přihlášením u příslušné zdravotní pojišťovny je pojištěnec povinen této pojišťovně dodatečně předložit doklad o uzavřeném zdravotním pojištění v cizině a jeho délce. Pokud pojištěnec takový doklad nepředloží, je povinen příslušné zdravotní pojišťovně doplatit zpětně pojistné tak, jako by podle tohoto ustanovení nepostupoval.

Z vašeho dotazu bohužel nevyplývá, které všechny formuláře jste VZP měla dodat a dodala, proto doporučujeme kontaktovat přímo příslušnou pobočku, která vrácení pojistného vyřizuje, zda-li byly dodány veškeré potřebné podklady pro vrácení pojistného (vzhledem k tomu, že případ Indie je velmi specifický, neboť neexistuje mezistátní dohoda mezi ČR a Indií o hrazení zdravotní péče a nespadá tak ani pod působnost Centra mezistátních úhrad, je opravdu nezbytné komunikovat přímo s VZP).

Vaše Férová nemocnice

5.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS