Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Xarelto

Kardiolog mi místo warfarinu, který neplnil svůj účel předepsal ze zdravotních důvodů lék Xalerto, pojišťovna mi i na odvolání odmítla lék po roce užívání hradit. Kardiolog trvá na tom, že lék potřebuji. Může mi ho nadále předepisovat bez toho že si ho uhradím?Léky mám na tři měsice co budu potom dělat? Děkuji

účetní

Odpověď:

Dobrý den,

léčivé přípravky jsou buď plně hrazené pojišťovnou, částečně hrazené pojišťovnou, nebo plně placené pojištěncem. Státní ústav pro kontrolu léčiv každý měsíc k prvnímu dni zveřejňuje Seznam léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely hrazených ze zdravotního pojištění. Seznam obsahuje jejich úplný výčet spolu s výší stanovené maximální ceny s odůvodněním, jak byly maximální ceny stanoveny, a s výší a podmínkami úhrady s odůvodněním, jak byla výše a podmínky úhrady stanoveny, dále také pro léčbu které nemoci je který lék hrazený pojišťovnou. Na lék Xarelto 20mg se můžete podívat například zde.

Úhrada ze zdravotního pojištění na lék Xarelto je omezena jen na konkrétní indikaci a je možné, že vaše indikace pod tyto stanovené indikace nespadá, to si můžete zkontrolovat na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv, případně to konzultovat s lékařem a požádat ho o změnu indikace, aby Vám byl lék pojišťovnou hrazen. Pokud by takový postup nebyl možný, tak Vám doporučujeme domluvit se s lékařem na změně léku, pojišťovna musí uhradit nejlevnější lék ze skupiny léků se stejnou léčivou látkou, které jsou plně zastupitelné, pokud však takový plně zastupitelný lék existuje. O tom se poraďte se svým lékařem.

Vaše Férová nemocnice 

25.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS