Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Znovunasazení rovnátek - vznik újmy

Dobrý den,
po 4 letech mi byla ukončena ortodonticka léčba - sundaní rovnatek. Bohužel nadále špatně dokusuji. Můj lékař říká, ze léčba je v pořádku. Vyžádala jsem si druhy nazor, kde mi bylo sděleno, ze bude nutné znovu nasazení aparátu (cena 25000) a nova lecba délce 2 let. Nemohu si léčbu znovu hradit, je to pro mne vysoká částka. Mám nárok na úhradu lékařem (reklamace?), když mi zřejmě sundal rovnátka předčasně? Jenže on neuznává pochybení a názor druhého lékaře a tvrdí, ze vše je OK (ale já nemohu na jedné straně vůbec kousat, čímž extrémně přetezuji druhou s rizikem devastace zdravých zubu v důsledku přetížení). Jak postupovat? Děkuji Klara

Novvak

Odpověď:

Dobrý den,

z vašeho dotazu vyplývá, že ke vzniku škody došlo postupem lékaře, který vám aparát sejmul předčasně, nikoli provedením nebo nekvalitním zpracováním rovnátek. Nejde tedy o reklamaci rovnátek (v takovém případě by se postupovalo podle občanského zákoníku, podobně jako při reklamaci vadného zboží koupeného v obchodě). Jedná se o újmu, zdravotní (špatný skus) i majetkovou (nutnost dalších výdajů při léčbě), u které se domníváte, že její vznik zavinil lékař nesprávným léčebným postupem.

V první řadě doporučuje obstarat si kopii zdravotnické dokumentace u vašeho ortodontisty. Ta vám pomůže při dalším prokazování pochybení lékaře, neboť z ní může vycházet např. soudní znalec. Postup pro získání kopie najdete zde.

Můžete se domáhat náhrady újmy, a to soudní či mimosoudní cestou. Více informací k oběma řešením naleznete na našich webových stránkách. Musíme však upozornit, že pro vymožení náhrady újmy budete muset prokázat, že lékař porušil některou svoji povinnost, zejména že nepostupoval tzv. lege artis, tedy odborně a v souladu s nejnovějšími lékařskými poznatky. Také je nutné prokázat, že právě porušením povinnosti vám újma vznikla (tzv. příčinná souvislost). Že svoje povinnosti zanedbal, naznačuje nesouhlas s jeho postupem, který už vyjádřil jiný ortodontista, s nímž jste svůj stav konzultovala. Před soudem však bude nutné předložit také znalecký posudek, který dospěje ke stejnému závěru. Přesto může být prokazování velmi složité.

Pokud se rozhodnete pro soudní řešení sporu, rozhodně doporučujeme vám obrátit se na advokáta se zkušenostmi se zdravotnickým právem; vybrat si ho můžete v seznamu vedeném Českou advokátní komorou.

Protože soudní řešení může být finančně náročné a také zdlouhavé, doporučovali bychom zkusit nejdříve jiné cesty řešení sporu. Můžete se např. na svého lékaře znovu obrátit, požadovat bezplatné provedení nového aparátu a argumentovat názorem dalších lékařů, se kterými můžete svůj stav konzultovat. Je případně možné také podat proti postupu ortodontisty stížnost. Tu můžete adresovat zřizovateli zdravotnického zařízení, ve kterém pracuje, nebo také České stomatologické komoře. Tato cesta sice nevede přímo k vymožení náhrady, může ale přimět vašeho ortodontistu se s vámi mimosoudně vyrovnat, pokud by na základě prošetření stížnosti bylo zjištěno jeho pochybení.

Doufáme, že se vše podaří vyřešit k vaší spokojenosti.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

7.9.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS