Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici

Dobrý den, při nástupu na hospitalizaci mi bylo sděleno, že sedm dní budu platit regulační poplatek 100 Kč a pak že musím uvolnit toto lůžko a budu přesunuta na jiný pokoj, kde budu muset platit 300 Kč za den (7 - 10 dní). Druhý den jsem se dozvěděla, že přesun je z důvodu malování pokojů. Na souhlas se mě nikdo neptal. Je tento postup správný, i když je Berounská nemocnice soukromá? Když odmítnu zaplatit navýšení nad regulační poplatek, co se může stát?

teta Táňa

Odpověď:

Dobrý den,

pokud Vás zdravotnické zařízení z technicko–provozních důvodů přeloží na nadstandardní pokoj a Vy s platbou za tento nadstandard nesouhlasíte, tak jej platit nemusíte. Nesmíte však na takovémto pokoji nadstandardní služby využívat. Může se jednat například o lednici, telefon, televizi, apod. Po té, co se uvolní pokoj normální, měla byste být na takovýto pokoj okamžitě přeložena, pokud za současný nadstandardní pokoj nechcete začít platit. Úhrada nadstandardního ubytování, se kterým nesouhlasíte, tak po vás nesmí být vyžadována jak ve státní, tak i soukromé nemocnici.

V případě, že tento poplatek odmítnete uhradit, a i přes Váš nesouhlas budete přeložena na nadstandardní pokoj, budete i nadále platit regulační poplatek pouze ve výši původních 100 Kč s tím, že výhody daného pokoje nebudete oprávněna využívat.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

17.1.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS