Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Škoda na zdraví v souvisloti s pracovním úrazem

Dobrý den, můj muž měl pracovní úraz (rozdrcená patní kost, zpřetrhané šlachy a vazy - 3x operace, šrouby a dráty), nemocen byl 11 měsíců a pak se nechal uschopnit, nechtěl invalidní důchod. Dostal doplacenou nemocenskou a od pojišťovny zaměstnavatele finanční vyrovnání. Ale zajímalo by mě, zda po roce od úrazu existuje ještě nějaké finanční dorovnání za tento úraz. Zůstaly mu trvalé následky, které již byly uvedeny i při ukončení neschopnosti. Ptám se proto, že když já jsem měla kdysi zlomenou ruku ne vlastní vinnou, tak jsem dostala od pojišťovny viníka platbu a po roce ještě dorovnání. Existuje toto i dnes? V případě , že ano, co pro to udělat? Děkuji za odpověď, nikdy jsem se s pracovním úrazem nesetkala a nevím, kde se zeptat.

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnavatel odpovídá za náhradu škody, která mu vznikla v souvislosti s pracovním úrazem v tomto rozsahu:

-    ztrátu na výdělku
-    bolest a ztížené společenské uplatnění
-    účelně vynaložené náklady spojené s léčením
-    věcnou škodu

Ztrátou na výdělku se rozumí rozdíl průměrné mzdy, kterou zaměstnanec pobíral a výší dávek, která mu náležela v době nemocenské. Tento rozdíl je zaměstnavatel povinen zaměstnanci doplatit. Ve Vašem případě se tak nejspíš stalo. Ztrátou na výdělku se ale také rozumí, jestliže v důsledku pracovního úrazu je zaměstnanec nucen vykonávat jinou práci, než kterou vykonával před úrazem. Náleží mu tedy rozdíl mezi původní mzdou a novou stávající mzdou.

Náhradou za bolest a ztížené společenské uplatnění se rozumí jednorázové odškodnění v době, kdy dojde k ustálení zdravotního stavu. Poskytuje se na základě bodových hodnot, kterými jsou jednotlivé zdravotní problémy ohodnoceny. Ve Vašem případě pravděpodobně bylo vyplaceno i toto odškodné.
Je však možné, že dojde ke zhoršení zdravotního stavu Vašeho manžela, neboť průběžný zdravotní stav po úraze se může měnit a vyplacené odškodné by nemuselo odpovídat míře poškození. V takovém případě je možné znovu obodovat zdravotní stav. Výši bodového hodnocení mezi nově a původně obodovaným stavem, je možné doplatit.

Náhradou účelně vynaložených nákladů spojených s léčením se rozumí náhrada takových prostředků vydaných na léčení, které nehradí zdravotní pojišťovna, jsou však účelně vynaloženy na léčbu. Můžeme tam zařadit léky nehrazené zdravotní pojišťovnou, regulační poplatky nutné k zaplacení a další náklady. O tom zda se jedná o účelně vynaložené náklady rozhoduje lékař. Ještě bychom chtěli dodat, že nárok na toto odškodné nemusí mít pouze samotná postižená osoba, ale především ten, kdo skutečně vynaložil náklady na léčení.

Věcnou škodou  je taková škoda, která vznikla zaměstnanci na věcech, jež použil v souvislosti s výkonem práce a zaměstnavatel s tímto souhlasil (příkladem může být dopravní prostředek). V tomto případě se ovšem musí prokázat souvislost škody s pracovním úrazem.

Vaše Férová nemocnice

9.4.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS