Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odebrání řidičského průkazu po ukončení léčby závislosti na alkoholu

Dobrý den,
přítel úspěšně dokončil protialkoholní léčbu, kde byl 4,5 měsíce. Již v průběhu léčení ho lékaři upozorňovali, že musí mít ukončenou léčbu, jinak nebude moct vykonávat svou práci řidiče z povolání.
Bohužel opak je pravdou, kdyby vůbec na léčení nešel, nepřišel by o práci. Jeho psychiatr mu řekl, že to musí nahlásit dopravnímu inspektorátu a bude mu řidičský průkaz odebrán na 2 roky. Je to pro nás likvidační, přítel platí alimenty ve výši 8 000 Kč, což z platu řidiče šlo. Nic jiného neumí a místa, která se nabízejí s platem 10 000 Kč, nemůže přijmout.
Může se nějak bránit? Proč mu lékaři lhali?

romča

Odpověď:

 

Dobrý den,

postup lékařů byl bohužel zákonný. Problematika je upravena ve vyhlášce o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel. Zde ve své příloze číslo 3 vyjmenovává nemoci, vady nebo stavy způsobené závislostí na alkoholu vylučující zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel. Je přímo stanoveno, že zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel řidiče, který byl v minulosti závislý na alkoholu nebo neschopný vzdát se vlivu alkoholu při řízení, je podmíněna bezpečným abstinenčním obdobím. Za bezpečné abstinenční období se pak považuje nezpochybněná důsledná a trvalá abstinence trvající alespoň 2 roky, jejíž prokázání vyplývá ze závěrů učiněných příslušným odborným lékařem.

To, zda Váš přítel byl na protialkoholní léčbě, nemá na odebrání řidičského průkazu žádný vliv, podstatné je pouze to, zda mu byl indikován alkoholismus. Postup lékařů je tedy bohužel zákonný, i když podle našeho názoru toto opatření v případě, že Váš přítel postoupil protialkoholní léčbu, postrádá smysl.

Vzhledem k tomu, že je tento postup výslovně uvedený v právním předpise, mohl by se Váš přítel bránit pouze ústavní stížností.

 

Vaše Férová nemocnice


 

2.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS