Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Akutní operace slepého střeva

Dobrý den, prosím o zhodnocení situace. Synovi (14 let) kolem 18 hod. diagnostikovali na SONU prosakující slepé střevo, poslali ho na dětskou JIPku ,že půjde na operaci. Paní doktorka z chirurgie přišla v 19 hod na konzultaci, operaci potvrdila a na moje vyjádřené obavy, aby mu slepák nevytekl do dutiny břišní řekla, že jestli se bude operovat o pět minut dříve nebo později, že na tom nezáleží a že si s prasklým střevem dokáží poradit. Syna jsem doprovázela na sál ve 20.30 hod. Operace se protáhla kvůli čištění na dvě hodiny. Před operací nedostal ani utěšující léky až po mém naléhání sestřička někomu zavolala a lék na bolest dostal v 19.30 hod. Kdybych tam nebyla, tak ho nechají v těch bolestech trpět. První den po operaci byl stav přiměřený, ale druhý den se mi nelíbil, bylo patrné, že se mu přitížilo. Dětská paní doktorka mi řekla, že měl komplikovanou vážnou operaci a že to tak může být, že je mu hůř. Odběry krve mu nedělali, že prý až zítra, tedy třetí den po operaci. Ty dopadli špatně vysoké CRP (vyšší než před operací) a pak na RTG zjistili zápal plic. Myslím, že ta časová prodleva není v pořádku, že měli jednat rychleji. Děkuji za Váš čas a názor.

Simča

Odpověď:

Dobrý den,

V naší poradně nepůsobí žádníi, pouze právníci, proto nemůžeme posoudit, jestli došlo k pochybení nemocnice při péči o Vašeho syna. Doporučujeme Vám nechat celý léčebný postup zhodnotit jiným lékařem něž je ošetřující lékař Vašeho syna nebo soudním znalcem, aby konstatoval, zda došlo k pochybení nemocnice či nikoli. Povinností lékaře je postup lege artis, to znamená, že postup lékaře musí být na náležitě odborné úrovni, kdy je dodržen rámec pravidel vědy a medicinských postupů, a to v mezích daných konkrétními podmínkami a objektivními možnostmi.

Poté máte možnost podat na nemocnici stížnost buď přímo vedení nemocnice nebo zřizovateli nemocnice (to bývá většinou kraj) případně k České lékařské komoře či Vaší zdravotní pojišťovně. Ve stížnosti shrnete veškerá možná pochybení lékařů, připojíte lékařský posudek, který dokazuje pochybení a můžete žádat odškodné za způsobenou nemajetkovou újmu Vašemu synovi.  

Dále máte možnost soudního i mimosoudního řešení. V tom případě bychom Vám doporučili poradit se s advokátem na dalším podtupu.

Více informací o výše popsaných možnostech se můžete na našich stránkách dočíst zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

5.12.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS