Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Babička po hospitalizaci s naraženou kyčlí zemřela

Dobrý den,

V pátek moje babička byla na srazu se svou třídou po x letech (ročník 1941). Náhle upadla na schodu a nemohla se hýbat tak ji kolegové zavolali sanitku a babička byla převezena do nemocnice. Doktor říkal, že měla 2 promile v krvi (asi díky tomu se jí podařilo upadnout)

Když jsme ten den babičku navštívili a přinesli ji do nemocnice věci byla v pohodě jen si stěžovala že ji bolí noha, ale jinak v pořádku. Druhý den jsme ji přivezli ještě další věci a babička byla stále v pohodě (už si neztěžovala na bolesti nohy tolik) další den ráno v 9:00 mi babička volá že podepsala reverz že chce domů, že už jen trochu kulhá, ale reverz prý podávala z toho důvodu že na ní jsou sestry hrubé a že jí někam zavírají a že má po rukách modřiny. bavila se se mnou normálně a říkala, že na mě počká v 16:00 před nemocnicí a pojedeme domů (po 3minutovém hovoru se nezdála být nějak divná nebo cokoliv neobvyklého) poté mi volala ještě v 10:00 a upřesnila místo, kde chce vyzvednout. Když jsem v 16:00 přijel do nemocnice a hledal jsem babičku sestry zavolali doktora něco s ním řešili a za 5 min. přišel doktor a sdělil, že babička od rána blouzní a že má silné abstinenční příznaky, že strhává nějaké závěsy a vzpírá se sestrám atd. . V telefonu mi nepříčetná vůbec nepřipadala (mám i nahrávku hovoru) a že abstinenčím příznakům podlehla. (Nevím jak to funguje, ale dokud jsem nepřišel nikdo mi nedal vědět, že je babička po takové banální hospitalizaci mrtvá, i když byla plná života a byla v pohodě) je pravda že babička byla "alkoholik" nevím přesně kolik toho denně pila, ale tak 3deci vína denně. To jsem doktorovi při první návštěvě říkal. Zítra mám jet do nemocnice pro její osobní věci atd. Ale vůbec nevím, co mám dělat, babička prostě nebyla na umření (byla fit, sekala zahradu, starala se o záhony, chodila do krámu, starala se o domácnost, celý den se pohybovala a občas i jezdila na rotopedu a cvičila) nechápu jak mohla umřít podle doktora na abstinenční přiznaky. Doktor říkal že bude pitva, ale já si myslím že tam muselo být nějaké pochybení ze strany lékařů, nedokážu si to vysvětlit. Jak mám postupovat, aby toto úmrtí nebylo "spláchnuto pod koberec" a zjistila se opravdová příčina smrti, popřípadě aby byl viník odhalen.

Děkuji za pomoc.

Opravdu nevím, co mám dělat, zůstali jsme s babičkou sami a teď jsem už jen já sám. Babička tu měla ještě léta být!

Filip

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, co se stalo Vaší babičce. V naší poradně bohužel nepůsobí odborníci s lékařským vzděláním a nejsme, tak schopni zhodnotit případ Vaší babičky z lékařského pohledu, níže Vám předkládáme, právní pohled na Věc.

V odpovědi se zaměříme na čtyři body, které jsou Vaší otázce obsaženy a jsou regulovány právem, a to užití omezovacích prostředků (zavírání Vaší babičky a modřiny na rukou), oznámení úmrtí blízké osobě, pitvu a následně na další možný postup pokud seznáte, že u Vaší babičky nebyly dodrženy zákonné požadavky.

Užití omezovacích prostředků vůči pacientovi upravuje zákon o zdravotních službách v § 39 a to tak, že omezovací prostředky mohou být proti pacientovi použity pouze k odvrácení bezprostředního rizika hrozícího zdraví pacienta nebo dalších osob a to pouze na nezbytně dlouhou dobu. O každém uložení omezovacích prostředků musí být proveden záznam do zdravotní dokumentace pacienta, přičemž jako pozůstalý po zesnulém pacientovi máte na základě § 66 odst. 1 písm. c) zákona o zdravotních službách nárok nahlížet do zdravotní dokumentace Vaší babičky. Požádejte, tedy nemocnici Vaši babičky o nahlédnutí do zdravotní dokumentace Vaší babičky (můžete z ní pořídit i kopii např. vyfocením) a zjistěte, co se v ní uvádí o použití omezovacích prostředků. Pokud Vám informace připadnou nedostatečné např. není uveden důvod použití omezovacích prostředků, požádejte lékaře o doplnění těchto informací a případně zvažte postup podání stížnosti na zdravotníka, který tyto omezující prostředky nařídil použít, blíže se postupu podávání stížností věnujeme zde.

Oznámení úmrtí blízké osobě lékař, který provádí prohlídku těla zemřelého, je na základě § 86 odst. 1. písm. c zákona o zdravotních službách povinen o úmrtí informovat osobu blízkou zemřelému, zákon nicméně neobsahuje lhůtu, ve které tak má být učiněno, lze ale předpokládat, že neoznámení úmrtí v době přesahující několik hodin není správným postupem. Zjistěte proto ze zdravotní dokumentace Vaší babičky, kdy došlo k úmrtí a posuďte zda Vám doba mezi jejím úmrtím a oznámením přijde přiměřená, pokud nikoliv požádejte lékaře o sdělení, co bylo důvodem této prodlevy (např. preference osobního sdělení, před telefonickým)

Provádění pitvy, zákon o zdravotních službách v 88 odst. 3 upravuje situace, za nichž musí být pitva provedena mimo jiné v případě, že není jasná příčina úmrtí, nebo pokud má osoba blízká zemřelému podezření, že k úmrtí došlo z důvodu zanedbání zdravotní péče. V případě úmrtí Vaší babičky, tedy musí být pitva provedena podle zákona. Pitvu provádí ústavy soudního lékařství, které nejsou vázány na konkrétní oddělení nemocnice. Pitevní nález je součástí zdravotní dokumentace pacienta a máte tedy právo do něj nahlédnout. Pro jistotu doporučujeme nechat si od nemocnice potvrdit, že v případě Vaší babičky bude provedena pitva.

Jaký doporučujeme další postup. Doporučujeme Vám vyčkat výsledků pitvy (nemělo by to trvat více jak 7 dní), pokud Vám zjištění z pitvy, nebude připadat, jako dostatečně vysvětlující smrt Vaší babičky, můžete zvážit podání trestního oznámení na nemocnici, trestní oznámení podá případně i ústav soudního lékařství pokud v průběhu pitvy zjistí, že smrt byla způsobena trestným činem.

Doufáme, že se úmrtí Vaší babičky podaří vyjasnit.

S pozdravy,

Vaše Férová nemocnice

3.6.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS