Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Chyba lékaře při operaci

Dobrý den,

je mi 28 let a 30.7.2013 jsem v dopoledních hodinách podstoupila plánovanou laparoskopickou operaci na gynekologickém oddělení, srůstů v podbřišku a cysty na pravém vaječníku. Někdy v půl druhé mě probudili, měla jsem velké bolesti, zalepené celé břicho a z něj vyvedený dren a zároveň cévku. Nikdo mi nic neřekl, dostala jsem jen injekce proti bolesti, antibiotika a nitrožilní výživu. Večer mě přišla zkontrolovat lékařka - teplota, tlak, tep a poslech břicha, dvě minuty všeho všudy. Až druhý den při vizitě mi lékař suše oznámil, že jsem měla v břiše díky srůstům nepřehledné orgány a "ukrutný sajgon" a bohužel se stalo, že mi omylem prořízli střevo při pravé straně, tudíž volali chirurga, který rozhodl, že mi rozřízne břicho od pupku dolů, protože se k proříznuté oblasti nemohl přes laparoskopický řez dostat. Ani slovo omluvy, natož půl slova o vyrovnání. Po pěti dnech mne propustili z nemocnice do domácího ošetřování a za čtyři týdny na kontrolu. Bylo mi doporučeno držet dietu jíst kaše, aby se funkce střev pořádně rozjela. Nyní to jsou tři týdny, stále mám mírné bolesti nejen břicha, ale i páteře, protože kvůli bolestem jsem chodila nahrbená, špatně ležela, těžko seděla. Chodím aspoň každý týden na kontroly k obvodnímu lékaři. Stále jsem na pracovní neschopence. Mám nějakou šanci odškodnění za poškození zdraví a ušlý zisk? Má vůbec cenu se s nimi pouštět do soudního sporu? Chápu, že jsme jen lidi a chyby se stávají, ale vadí mi přístup této nemocnice, kdy neprojevují žádnou účast, nepřipouští si chybu. Vadilo jim i to, že moje matka projevila starost, lékaři jeho chybu ve vší slušnosti vyčetla. Dokonce mi vyčetli i to, že jsem měla vypnutý telefon, matka se mi nedovolala, takže pro jistotu volala na sesternu se slušnou otázkou zda jsem v pořádku. Když jsem měla velké bolesti, protože injekce přestala účinkovat, tak mě jen odbyli tím, že nárok na další mám až za 3 hodiny, takže musím vydržet.

Předem Vám děkuji za Váš čas a radu a přeji krásný zbytek dne!

Mishka

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že Vás potkaly takové zdravotní potíže a neúčast lékařů. Jako právní poradna nedokážeme posoudit, zda lékaři skutečně pochybili při provádění zákroku, pokusíme se Vám poradit jak postupovat alespoň po právní stránce.

Nejprve je dobré spor řešit mimosoudní cestou.

Před tím, než se odhodláte k dalším krokům, Vám doporučujeme vyžádat si kopii zdravotnické dokumentace a využít konzultace odborníka - dalšího lékaře, kterému důvěřujete. Můžete se tak dozvědět informace o tom, jak reálná je šance domoci se odškodnění, prokázat případné pochybení a jakou částku jako odškodné žádat.

Pokud se domníváte, že došlo k pochybení lékařů a že prostá domluva a slovní vypořádání k ničemu nevede, můžete na nemocnici a její postup podat stížnost. Tu můžete podat poskytovateli (nemocnici) nebo na Českou lékařskou komoru. Stížnost je vhodné podat i v případě, že plánujete po nemocnici jakoukoliv cestou požadovat právě odškodné, neboť pokud se na základě šetření zjistí, že k pochybení lékařů skutečně došlo, může to Váš požadavek na odškodné jedině podpořit. Informace týkající se stížností naleznete zde.

Dále můžete po nemocni žádat náhradu škody na zdraví, pokud Vám vznikla, stejně jako ušlý zisk. To je možné nejprve smírnou cestou formou provedení mediačního řízení. Více o mediacích ve zdravotnictví se dočtete zde a můžete se obrátit na Asociaci mediátorů ČR nebo na Unii pro rozhodčí a mediační řízení ČR.

V případě, že budete usilovat o finanční odškodnění, doporučujeme Vám konzultovat případ také s advokátem. Ten se nejprve pokusí o mimosoudní řešení sporu, tzn. že se se zubním lékařem pokusí domluvit a zpravidla je také vyzve k náhradě škody. Škodu v takových případech je nutné přesně vyčíslit a prokázat. Právní pomoc můžete nalézt na internetových stránkách v seznamu advokátů České advokátní komory.

Nakonec je možné domáhat se náhrady škody prostřednictvím soudu. Vzhledem k složitosti zdravotnického práva a soudního procesu vůbec Vás však upozorňujeme, že řízení může být zdlouhavé a komplikované a každopádně je vhodné vyhledat nejdříve pomoc a radu advokáta, který se na tuto oblast specializuje. Více o soudním řešení sporů naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice.

9.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS