Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dohled nad pacientem s dýchacími potížemi

Dobrý den, je nemocnice opravdu nepovinna sledovat pacienta, který má rakovinu hrtanu, dýchá přes poloucpaného "slavíka" a dusí se? Děsím se výsledné zprávy, že pacient v noci převzatý do péče nemocnice převozem sanitkou z domova, kde se dusil, byl ponechán v pokoji a "ráno sestra při obchůzce zjistila, že již nedýchá" a tak byl pacient převezen pohřební službou a sbohem. Nedá mi to spát, děkuji za pomoc.

Grujorin

Odpověď:

Dobrý den, 

vzhledem k tomu, že jsme pouze právní poradna, nejsme schopni věc posoudit z medicínského hlediska. O tom, jakou péči konkrétní pacient vyžaduje, rozhoduje jeho ošetřující lékař a zdravotnický personál. V souladu se zákonem o zdravotních službách je pak právem každého pacienta, aby mu zdravotní služby byly poskytovány na náležité odborné úrovni. 

Pokud se domníváte, že tomu tak není, můžete zvolit jiného lékaře či zdravotnické zařízení. A to takové, které bude více odpovídat zdravotním potřebám pacienta. V případě, kdy se domníváte, že zdravotnické služby nejsou ze strany zdravotnického personálu poskytovány v takovém rozsahu, v jakém by být měly, obraťte se na vedení nemocnice. Můžete na zdravotnický personál podat stížnost na poskytování zdravotních služeb.

Obrátit se můžete také na pacientovu zdravotní pojišťovnu. Ta prověří, zda vyúčtované služby skutečně odpovídají těm, které jsou pacientovi poskytovány. A zda druh poskytovaných služeb odpovídá zdravotnímu stavu pacienta. 

Více o podávání stížností naleznete na našich internetových stránkách zde

Děkujeme za odpověď

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

30.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS