Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hospitalizace dětí za přítomnosti matky a sourozence

Dobrý den, dcera 3 roky je v nemocnici, chci tam být s ní, jenže mám půl ročního syna - plně kojeného. Tvrdí mi, že pro mě místo mají, ale pro něj ne. Nějak to přece jít musí, abych tam s ní byla a zároveň i s ním? Jak to mám udělat, když nemám hlídání a navíc nechci omezit kojení. Jaká máme práva v tomto případě? Máme přednost ohledně nadstandardu, a když nebude volný, co pak? Dcera má právo na mojí nepřetržitou přítomnost, ale díky synovi jí mám toto právo upřít? To se mi nezdá jako jediná možnost, co existuje. Děkuji.

Jindra

Odpověď:

Dobrý den,

popisujete situaci, kdy na jedné straně má vaše starší dítě právo na průvodce v při hospitalizaci, ale zároveň máte potíže ho doprovázet, protože se zároveň staráte o jeho mladšího sourozence.

Jedná se o velmi komplikovanou situaci a obáváme se, že zde není jednoduché a jednoznačné řešení. Zákon uvádí, že pacient má právo na průvodce - zákonného zástupce,  tento pobyt je  hrazen ze zdravotního pojištění. Bližší úprava je už však ponechána na nemocnicích a jejich vnitřních řádech.

Skutečná realizace tohoto práva dětských pacientů a jejich zákonných zástupců tak do značné míry závisí na podmínkách dané nemocnice, kapacitě lůžek, pokojů či ubytovny pro rodiče a podmínkách stanovených ve vnitřním řádu.

Vaše žádost mít s sebou další dítě, o které pečujete, je pochopitelná a domníváme se, že by vám zdravotnické zařízení v rámci svých možností mělo vyjít vstříc. Na druhou stranu nedokážeme odhadnout, zda by např. vaše přijetí jako průvodce s dalším dítětem neúnosně nenarušilo léčebný režim pacienta, zda by neohrozilo zdraví vašeho druhého dítěte nebo jestli je takové uspořádání možné vzhledem k činnosti daného oddělení. Je tedy možné, že důvody, proč přijetí vašeho druhého dítěte nemocnice odmítá, jsou legitimní.

Zákon na podobnou situaci nepamatuje a je tak věcí vyjednávání mezi zákonnými zástupci a lékaři, zda se podaří podobný požadavek splnit. Nemocnice by měla využít všech svých provozních možností k tomu, aby vám umožnila co nejlépe skloubit jak péči o druhé dítě, tak přítomnost u hospitalizovaného dítěte. Zároveň ale musí dbát o udržování pořádku a bezpečnosti všech osob na daném oddělení. Pokud tedy je k dispozici nadstandardní pokoj, jak uvádíte, předpokládali bychom, že vám bude nabídnut - výslovně však taková povinnost stanovena není. Doporučovali bychom vám tedy přistupovat k danému problému cestou vyjednávání s lékaři, zda se nepodaří najít kompromisní řešení, které by vyhovovalo oběma stranám. V krajním případě můžete využít i práva na volbu zdravotnického zařízení a nechat dceru hospitalizovat v jiné nemocnici, kde budete vědět, že vám pobyt i s mladším dítětem umožní (doporučujeme však dobře zvážit případné námitky lékařů proti převozu pacienta, pokud by tím mělo být ohroženo jeho zdraví).

Pokud s jednáním zdravotníků nebudete spokojena, můžete samozřejmě podat stížnost.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

20.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS