Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak můžu zažalovat lékaře za předepisování léku

Dobrý den,
manžel se léčil na nespavost a lékařem mu bylo předepisované velké množství hypnotik, ze kterých u něho vznikla závislost.
V době, kdy už bral 20 prášků na noc nastoupil do léčebny. Po absolvování odvykací léčby byl nějakou dobu bez těchto léčiv.
Po opakovaném stádiu nespavosti mu znova začal závodní lékař předepisovat tyto návykové léky.
Chtěla jsem se prosím zeptat, jestli můžu lékařku zažalovat za opakované předepisování návykových léku, když v příbalovém letáku je uvedeno, že po době delšího užívání na ně vznikne závislost.

Děkuji.

x

Odpověď:

Dobrý den,

doporučujeme Vám nejprve vyhledat jiného lékaře ke konzultaci, zda postup lékaře Vašeho manžela je správný. Jestliže Vám jiný lékař potvrdí, že je tento postup nesprávný, nechte si o tom sepsat lékařskou zprávu. Tato zpráva Vám bude později sloužit jako důkaz. Pokud se Vám nepodaří najít lékaře ke konzultaci, je možné oslovit znalce, který postup lékaře oběktivně zhodnotí. Seznam znalců naleznete zde.

Pokud se prokáže, že je postup lékaře nesprávný, tak bychom Vám doporučili podat na současného lékaře stížnost (vše o stížnostech naleznete zde), Ve stížnosti popište pochybení lékaře a připojte výše zmíněnou zprávu od jiného lékaře. Stížnost můžete podat přímo k původnímu lékaři nebo jeho nadřízenému, pokud ho má, ke zdravotní pojišťovně nebo případně i na Českou lékařskou komoru (vice informací o stížnostech na Českou lékařskou komoru se dočtete zde). Ve stížnosti můžete požadovat po lékaři omluvu i finanční odškodné. Česká lékařská komora může lékaře navíc disciplinárně potrestat.

Další možností řešení je mediace, tedy mimosoudní řešení sporu, pro více informací o této možnosti čtěte na našich stránkách zde. Pokud by mimosoudní řešení nebylo úspěšné, pak věc můžete řešit soudně, tedy podáním žaloby, kterou však doporučujeme až jako poslední možnost řešení problému. Jedná se totiž o finančně a časově nejnáročnější variantu, jejíž výsledek může být značně nejistý a v tomto případě bychom Vám rozhodně doporučili zajistit si advokáta, který se specializuje na medicínské právo. Pokud žádného neznáte, můžete si zkusit vybrat ze seznamu advokátů České advokátní komory.

Navíc bychom Vám doporučili změnu lékaře. Lékaře můžete změnit kdykoli, pouze registrujícího lékaře (praktický, zubní) nesmíte měnit častěji než jednou za 3 měsíce.

S přáním úspěšného řešení,

Vaše Férová nemocnice

23.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS