Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak řešit pochybení lékaře při vynětí pouze části šroubu z ramene

Dobrý den, moje maminka, které je 39 let, upadla v létě na kole a poranila si rameno. Musel jí tam být vložen implantát - šroub, aby zlomenina dobře srůstala. Po 2 měsících prodelala druhou operaci, kde jí byly implantáty vyněty. Na následné rentgenové kontrole se zjistilo, že část implantátu v kosti zůstal. Bylo jí řečeno, že si může nechat při další (samozřejmě zbytečné) operaci nechat část šroubu vyndat, nebo si je tam může ponechat s rizikem, že ve stáří může mít jisté problémy s hybností a navíc omezení co se týče cestování letadlem nebo magnetické rezonance. Zajímalo by mě, co dělat, zda lze podat žalobu. Mockrát děkuji za odpověď.

Lucie

Odpověď:

Dobrý den,

z popisu událostí, které se v nemocnici staly, je možné dovodit, že k nějakému pochybení ze strany lékařů pravděpodobně došlo. Máte samozřejmě určité možnosti, jak se bránit, případně získat nějaké finanční zadostiučinění. Nabízí se Vám podání stížnosti k řediteli nemocnici, stížnost k České lékařské komoře nebo i žaloba, pokud by bylo třeba.

Doporučujeme nejprve pořídit si kopii zdravotnické dokumentace - ze které vyplývá mimojiné i to, kdo prováděl operaci a kdo je tedy za pochybení odpovědný. O kopii požádejte v dané nemocnici, máte na ni nárok (avšak musíte počítat s určitou částkou na její pořízení).

Spolu s kopií zdravotnické dokumentace podejte stížnost k rukám ředitele nemocnice nebo ke zřizovateli nemocnice. Ve stížnosti vymezte všechny rozhodné skutečnosti, v čem spatřujete pochybení a co hlavně žádáte (mimosoudní vyrovnání). Můžete žádat jak formální omluvu od nemocnie, případně i finanční odškodné za další "zbytečný" pobyt v nemocnici (vč. dopravy, pobytu v nemocnici, ušlou mzdu, bolestné atd.). Určitý návod na sepsání stížnosti můžete nalézt např. ve vzorech. Pro případ, že nemocnice nebude chtít vyjít vstříc, můžete do stížnosti naformulovat, že se dané částky budete domáhat i soudní cestou, pokud to bude nutné. Jestli si nejste jistý sepsáním dané stížnosti, můžete požádat i o radu advokáta, který se v medicínském právu vyzná (pomůže Vám vyčíslit částku a naformulovat text stížnosti). Vhodného advokáta naleznete například na stránkách Potřebujiprávníka.cz nebo ve vyhledávacím formuláři České advokátní komory.

Zde se objevuje i možnost podat stížnost na konkrétního lékaře České lékařské komoře. Tato stížnost je však limitována jedním rokem od nastalé události a nepomůže Vám získat finanční odškodnění. Stížnost směřuje spíše k tomu, aby se takové situace v nemocnici již neopakovaly a v případě přijetí stížnosti působí kárně na dané lékaře. Více o této stížnosti naleznete na stránkách České lékařské komory.

Dále můžete po nemocni žádat náhradu škody na zdraví, pokud Vám vznikla, stejně jako ušlý zisk. To je možné nejprve smírnou cestou formou provedení mediačního řízení. Více o mediacích ve zdravotnictví se dočtete zde a můžete se obrátit na Asociaci mediátorů ČR nebo na Unii pro rozhodčí a mediační řízení ČR.

Podání žaloby považujeme až za poslední možnost, jelikož jde o finančně a časově náročnou záležitost s nejistým výsledkem co se týče zdravotnických sporů (nemocnice má prostředky pro vedení soudního sporu). Proto doporučujeme tuto možnost nejdříve prodiskutovat s právníkem, který Vám pomůže odhadnout Vaše možnosti, případně Vám pak pomůže sepsat žalobu (vyřeší za Vás také termíny podání žaloby atd.).

Vaše Férová nemocnice

11.11.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS