Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jeden z rodičů nesouhlasí s očkováním

Dobrý den,

rád bych se zeptal na radu v mé těžké situaci. Jsem otec dvou nezletilých dětí, které momentálně mám ve střídavé péči s bývalou manželkou. Bývalá manželka v minulosti podepsala papír bez mého vědomí, že odmítá děti naočkovat. Minulý rok jsem se tuto skutečnost dozvěděl a okamžitě začal jednat. Bohužel po návštěvě naší pediatričky mi bylo oznámeno, že doktorka bez matčina svolení děti nenaočkuje a nebude to ani řešit. S matkou není možná komunikace. Očkování prostě odmítá. Moje děti se však díky tomuto nemohou zúčastnit školy v přírodě, letního táboru a ani sportovního soustředění. Tudíž jsou omezovány matkou. Je nějaká možnost, jak děti naočkovat? Momentálně jsme v soudním řízení, měl bych toto téma prezentovat před soudcem? Nechci čekat, až se mým dětem něco stane. Děkuji za odpověď.

osurac

Odpověď:

Dobrý den,

podmínky, kdy je třeba s ošetřením (či jiným zákrokem) dítěte souhlas obou rodičů upravuje zákon o 372/2011 Sb. o zdravotních službách a občanský zákoník. Obecně platí, že u běžných vyšetření a drobných zákroků stačí souhlas jednoho z rodičů. Souhlas obou rodičů je potřebný u zákroků, které jsou rizikové nebo mohou zásadním způsobem ovlivnit zdraví nezletilého pacienta (takovým zákrokem je např. operace, nicméně přesný seznam úkonů neexistuje). V případu neshody rodičů, nebo pokud jeden rodič vyloučil z rozhodování druhého, rozhodne namísto nich soud dle §877 občanského zákoníku. Toto platí ale pouze v případech významných záležitostí jako jsou nikoliv běžné léčebné a obdobné zákroky. Povinné očkování dle našeho názoru do rizikových (nikoliv běžných) zásahů nespadá. Nicméně i u běžného rozhodování platí §32/2 občanského zákoníku, který říká, že je-li zákonných zástupců více a odporují si (tzn. projevují opačnou vůli), nepřihlíží se k projevu žádného z nich. V takovém případě lékař prakticky nemůže poskytnout žádné zdravotní služby a postup pediatričky byl tedy oprávněný.

V tomto případě je opět potřeba obrátit se na soud, který v analogii s § 877 občanského zákoníku rozhodne namísto rodičů. Zároveň do jisté míry závisí i na tom, jak jsou Vaše dcery staré. Podle §35 zákona o zdravotních službách se posoudí názor nezletilých dle jejich rozumová a volní vyspělosti. Názor dcer by byl při rozhodování zohledněn.

Doporučujeme tedy téma soudci prezentovat, případně obrátit se na soud s daným problémem jako novou věcí. Sám soudce rozhodne, zda se danou věcí bude zabývat v souvislosti s běžícím řízením nebo je nutné nové podání. 

Děkujeme za odpověď

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

19.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS