Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

LDN bez tlačítka

Dobrý den,

známý, který byl na LDN se nemohl hýbat, ležel tudíž na lůžku, kde neměl ohlašovací tlačítko (bylo vyrvané jiným pacientem). Byl v kritickém stádiu, kdy mohl kdykoli zemřít. Bohužel, zemřel, ale podle mne zanedbáním sester, které nevěděli, že se něco děje.

Máme žalovat nemocnici? Máme šanci?

Děkuji
 

Dejvq

Odpověď:

Dobrý den,

Přezkoumání jednání nemocnice lze dosáhnout různými postupy, které postupně níže popíšeme.

Nejjednodušším nástrojem je podání stížnosti na nemocnici dle § 93 a násl. zákona o zdravotních službách, stížnost se podává přímo poskytovateli zdravotních služeb, a pokud s jejím vyřízením nebudete souhlasit, můžete se se stížností obrátit na zřizovatele nemocnice, tedy pravděpodobně na kraj. Více informací k postupu podávání stížností naleznete zde. Výsledkem řízení o stížnosti je konstatování, zda došlo k porušení povinností nemocnice a případné vyvození následků, tedy odstranění nedostatků či vyvození personálních následků.

Pokud bude v průběhu řízení o stížnosti zjištěno natolik závažné pochybení, že by vzniklo podezření na spáchání trestného činu např. usmrcení z nedbalosti (viz § 143 trestního zákoníku), tak orgán provádějící šetření o stížnosti sám podá trestní oznámení, toto oznámení můžete podat na policii i vy, ale mělo by se jednat až o krajní prostředek.

Pokud byste se snažili dosáhnout náhrady újmy, která Vám smrtí vašeho známého vznikla, doporučujeme Vám obrátit se na advokáta, Vaše důkazní pozice, ale bude výrazně usnadněna, pokud by bylo v trestním řízení, nebo v řízení o stížnosti konstatováno pochybení nemocnice.

Seznam advokátů věnujících se zdravotnickému právu naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

2.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS