Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lze vymazat výsledky krevních testů?

Dobrý den,

před rokem nám ve zdejší nemocnici nakazili po porodu obě děti. Jedna dcera zemřela. Vyžádali jsme si dokumentaci, ale ta byla celá pozměněná. A důležité krevní testy ze dne, kdy dcera zemřela mely přelepené hlavičky, takže nebylo zřejmé, že jde o její testy. V pitevním nalezu bylo, že zemřela na sepsi neznámé etiologie, ale přes to neprovedli mikrobiologii. Když jsem šla za patologem, a chtěla jsem vědět, jak je možné,že to neprovedli, tak se snažil vykroutit, ale pak řekl, že měla e.coli v krvi. 

Když jsem toto po něm chtěla vytisknout z dokumentace, nedal mi to, poslal mě na mikrobiologii. Tak mi zavřeli dveře před nosem a evidentně má návštěva způsobila poplach. Ihned volali primáře a na ředitelství. Nic jsem od nich nedostala. Předala jsem to právníkům a společně jsme podali trestní oznámení, abychom se dostali k výsledkům hemokultury. Jednání policie mě šokovalo. Nejen,že dali nemocnici echo,že je na ně podané trestní oznámení oznámení,ale místo,aby šly krevní testy sami zajistit, tak to řeší tak, že nemocnici napíší co po nich chtějí a ona jim to zašle. Což nechápu, když v oznámení bylo podezření z úpravy dokumentace. Nejvíc mě děsí, zda nemocnice nemá možnost tento krevní test ze systému nějak vymazat?

Můj druhý dotaz souvisí s předešlým. 3.den od porodu dcer,dvojčat jsem se na ně byla podívat cca v 22:00 za nimi na oddělení,byla jsem ujištěna jako předešlé dny,že holky jsou zdravé a v pořádku. Šla si lehnout o patro níž na gyn. oddělení. Ráno jsem spěchala za dcerkami, ale byla jsem zastavena s tím, že jedna dcera zemřela na sepsi. Jak je možné, že mě o jejím zhoršení neinformovali? Zjistili cca v 1:00 zhoršení zdr. stavu a dcera zemřela v 6:30, v 5:00 volali převozovou stanici z Prahy a v 5:05 ARO aby ji oživili. Mám z toho celého pocit, že se infekci snažili utajit a zvládnout vše sami.  Nemají nějakou povinnost mě informovat a dá se nějak proti jejich postupu bránit?

A další dotaz s tím související, lze si vybrat při zdr. potížích nemocnici? 

 

moloko

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, co se Vám stalo. Zároveň se Vám omlouváme ze zpoždění, dotaz odpovídáme až po delší době, což bylo způsobeno velkým zatížením naší právní poradny.

Bohužel touto formou nemůžeme přesně  vyhodnotit, zda ve Vašem případě došlo k pochybení nemocnice, či nikoliv. Co se týče archivování výsledků testů, je poskytovatel zdravotních služeb povinen výsledky všech testů zanést do zdravotní dokumentace a tu archivovat po dobu pěti let. Provádět změny ve zdravotnické dokumentaci není možné.

Pokud se dozvíte, že k pochybení došlo, doporučujeme Vám situaci s nemocnicí řešit v prvé řadě smírnou cestou (můžete mimosoudně požadovat omluvu nebo finanční oškodnění) Pokud by to k ničemu nevedlo, můžete podat stížnost ke zřizovateli zařízení, nebo k České lékařské komoře (blíže viz Stížnosti).

Co se týče Vašeho neinformování o zhoršení stavu Vaší dcery, je pravdou, že lékaři nemají zákonnou povinnost z vlastní iniciativy informovat rodinu o zhoršení stavu pacienta. Pokud by však bylo třeba provést lékařský zákrok, ke kterému ještě nebyl dán souhlas, byla povinnost si ho zajistit od jednoho ze zákonných zástupců, ovšem za předpokladu, že tento zákrok nebyl akutní, což v tomto případě zřejmě byl. Nicméně v  případě, který popisujete, by se mohlo jednat o porušení lékařské etiky, ze které vyplývá i povinnost respektu k pacientovi. Můžete se proto pokusit podat na lékařský personál a lékaře stížnost.

V případě, že by ani jedno z nabízených řešení nebylo účelné a nebyla Vám nahrazena způsobená škoda, mohla byste se jí domáhat nejprve smírnou cestou prostřednictvím  mediačního řízení, případně podat žalobu na náhradu škody k soudu. Více o mediacích ve zdravotnictví se dočtete zde a můžete se obrátit na Asociaci mediátorů ČR nebo na Unii pro rozhodčí a mediační řízení ČR.  Pokud se rozhodnete pro soudní řízení, je vhodné věc předem konzultovat s advokátem, který se v problematice zdravotnického práva vyzná. Řízení před soudem je obvykle složité a nákladné, a je proto potřeba zvážit i to, jak vysoká škoda vznikla.

Doporučujeme se v tomto například obrátit na advokáta, který Vám pomůže tuto situaci zhodnotit, a poradí Vám i v otázce promlčení. Vhodného advokáta naleznete například ve vyhledávacím formuláři České advokátní komory nebo na stránkách Potřebujiprávníka.cz

K Vaší  doplňující otázce, týkající se volby nemocnice - volba nemocnice je vždy na vás. Jedinou výjimkou je situace, kdy Vás převáží záchranná služba. V tomto případě Vás vždy zaveze do nejbližší vhodné nemocnice. Pro plánované zákroky si však můžete nemocnici vybrat zcela dle svého uvážení.

Přejeme Vám hodně sil,

Vaše Férová nemocnice

21.1.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS