Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mohu nahlásit úraz zaviněný řidičem autobusu?

Dobrý den, jela jsem domu autobusem a řidič prudce zabrzdil(nevím co přesně se stalo, vše si po úraze nepamatuji) a já jsem si způsobila závažná poranění, konkrétně traumatizovaný hrudník, páteř a otřes mozku. Sama jsem si ještě došla domu, že to zvládnu, ale nakonec jsem si musela zavolat sanitku kvůli potížím s dýcháním a bolestem. Momentálně jsem na neschopence a ještě několik týdnů budu vzhledem k tomu, že pracuji na pc a hrudník a žebra bolí a neustále se mi motá po otřesu hlava. Z několika stran, od doktorů padlo, že bych to měla "nahlásit", že by můj úraz pak mohla proplatit pojišťovna dopravce. Nechci nikomu působit problémy, nicméně partner se kterým žiji je momentálně na neschopence s těžkou epilepsií tudíž finančně na tom skutečně nejsme dobře a o plat si nemohu dovolit přijít, proto podobnou možnost začínám zvažovat, nicméně vůbec nevím jak se v takovém případě postupuje? Děkuji.

Miluška

Odpověď:

Dobrý den,

dopravce odpovídá za poskytování služeb a nese odpovědnost v případě vzniku škody nebo újmy. V tomto případě šlo o nehodu podle § 47 zákona o provozu na pozemních komunikacích. Máte právo požadovat náhradu škody, která Vám takto vznikla. Můžete podat žalobu na dopravce nebo se s ním pokusit dohodnout.

Dopravce je skutečně zpravidla pojištěn, jak ukládá § 1 odst. 2 písm. a) zákona č. 168/1999 Sb. V takovémto případě by tedy skutečně Vaše újma a vzniklá škoda měla být kompenzována pojišťovnou, ovšem zásadní je, zda řidič nehodu nahlásil dopravci.

Doporučujeme Vám se obrátit na dopravce a pokusit se s ním situaci vyřešit mimosoudně. V případě, že řidič nehodu oznámil, snad nebude problém a pojišťovna by dopravci měla újmu a škodu nahradit. Jestliže dopravce nevyjde Vašim požadavkům vstříc, můžete se domoci náhrady také tak, že se obrátíte na svou pojišťovnu a ta by měla věc řešit s pojišťovnou dopravce. Pokud byste nebyli úspěšní ani touto cestou, zbývá jen možnost obrátit se na soud. V takovém případě doporučujeme se nechat zastoupit advokátem. Toho si můžete vybrat v seznamu České advokátní komory.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

19.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS