Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Musím vždy před rentgenem podepsat, že nejsem gravidní?

Po odstranění obou vaječníků a dělohy pro zhoubný nádor jsem odesílána na kontroly, včetně rentgenu. Moji diagnózu včetně rozsahu operace mají písemně potvrzenu na žádance i v počítačovém systému. Vždy musím podepsat, že nejsem gravidní. Laborantka tvrdí, že jinak nelze vyšetření provést. Tento postup má negativní vliv na moji psychiku.

Marie

Odpověď:

Dobrý den,

Chápeme, že tato situace je pro Vás zvlášť nepříjemná ale podepsání tohoto prohlášení je formální náležitostí vyšetření, kterou si zřejmě nemocnice stanovila interní normou. V tomto případě zřejmě interní norma nemocnice vyžaduje takovýto souhlas a je jenom málo možných řešení, pokud nemocnice není ochotna nabídnout vstřícné řešení.

První možnost je nechat se při podepsání zastoupit dle institutu "smluvní zastoupení" dle § 441 Občanského zákoníku. V tomto případě Vámi zvolený zmocněnec může podepsat potvrzení o tom, že nejste gravidní. K vyšetření by tak s Vámi chodila Vám i zvolená osoba, které důvěřujete a ta by dotazník vyplnila za Vás, přičemž nemocnice by měla k dispozici dokument, kterým byste uvedenou osobu k podepisování zmocnila.

Druhou možností je dohodnout se přímo s lékařem nebo vedením nemocnice na vynechání podpisu tohoto potvrzení, či jeho nahrazení jednorázovým prohlášením, v němž uvedete z jakého důvodu, Váš zdravotní stav činí otázku za bezpředmětnou.

Doufáme, že jsme Vám alespoň částečně pomohli.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem,

 

 

Vaše Férová nemocnice.

 

15.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS