Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na odškodnění

Dobrý den, měla bych na Vás menší dotaz. Moje maminka šla do jedné nejmenované nemocnice na plastiku prstu, zarůstal jí pořád nehet a pan doktor jí tam zapomněl zaškrcovací gumičky. Po 4 týdenní léčbě byla včera na operaci, kde jí vzali prst po nehet. Jelikož to je vina doktora, chci se zeptat, na co má maminka nárok z hlediska nějakého odškodného. Velice moc děkuji za informaci.

DM

Odpověď:

Dobrý den,

z toho co píšete, lze dovodit, že Vaší mamince vznikla škoda na zdraví a taktéž v jejím případě došlo k neoprávněnému zásahu do jejího práva na ochranu osobnosti, kterým rozumějte určitý zásah do soukromého života, rodinného života, cti, důstojnosti člověka apod.

Doporučujeme Vám pokusit se řešit situaci Vaší maminky nejprve mimosoudní cestou, a to domluvou s nemocnicí. Tento způsob by pro obě strany mohl představovat rychlejší a méně nákladnou alternativu k soudnímu řízení. Nemocnici můžete zkusit zaslat žádost o mimosoudní finanční vyrovnání, ve kterém popíšete průběh léčby Vaší maminky a její následky, dále uvedete požadovanou výši finančního odškodnění a odůvodníte ji. Vyžádejte si kopii zdravotnické dokumentace týkající se operace prstu. Bylo by také dobré, aby Vaší maminku vyšetřil ještě jiný lékař a sepsal o vyšetření zprávu, kterou by bylo dobré přiložit k žádosti. Na postup lékaře si také můžete stěžovat.

Stížnost na postup lékaře můžete podat k poskytovateli zdravotních služeb, tedy obvykle k řediteli nemocnice, v níž k pochybení lékaře došlo. Pokud byste s vyřízením stížnosti nesouhlasila, lze podat stížnost ke správnímu orgánu, který nemocnici udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb (většinou krajský úřad). Dále lze podat stížnost k České lékařské komoře, jakožto stížnost na daného lékaře. Podání stížnosti je omezeno pouze v případě stížnosti k České lékařské komoře, a to jeden rok od události, ohledně které podáváte stížnost. Na zákrok by proto již nebylo možné si stěžovat, pouze na lékařův následný postup při další léčbě. Stížnost k řediteli nemocnice není časově nijak limitována. Je ovšem dobré podat ji co nejdříve. Provedení nové operace by na podání stížnosti nemělo mít žádný vliv. Více informací o stížnostech včetně vzoru naleznete zde.

Stížností na postup lékaře se však nelze domoci odškodného. Toho lze dosáhnout mimosoudním vyrovnáním, případně až občanskoprávní žalobou. Právo na náhradu škody se promlčuje za dva roky ode dne, kdy jste se dozvěděla o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. Opět je proto dobré s případným podáním žaloby příliš dlouho neotálet. Je možné, že nemocnice buď nebude na Vaši žádost reagovat, nebo její reakce bude záporná. V tomto případě máte samozřejmě možnost podat žalobu o náhradu škody a současně žalobu na ochranu osobnosti k soudu. Zde Vám doporučujeme využít služeb advokáta, který se věnuje oblasti zdravotnického práva a poradí Vám, jak nejlépe Vaše nároky uspokojit. O jednotlivých způsobech domáhání odškodného jsme již mluvili v zodpovězených dotazech, případně lze další informace o mimosoudním vyrovnání a o soudním sporu nalézt na našich stránkách. V takovém případě již doporučujeme postup konzultovat s advokátem se zaměřením na zdravotnické právo, který může zvýšit Vaše šance domoci se odškodnění. Seznam advokátů včetně jejich zaměření lze nalézt například zde.

 

Ze zákona má Vaše maminka právo na náhradu:

a) ztráty na výdělku

Vaší mamince přísluší náhrada ztráty na výdělku, tedy pokud o nějaký přišla v důsledku léčby. Tato částka by se vypočetla na základě průměrného výdělku, který Vaše maminka před poškozením dosahovala, a byla by jí vyplacena formou pravidelných peněžních dávek.

 

b) nákladů spojených s léčbou

Vaší mamince by tak měly být zaplaceny veškeré výdaje, které musela zaplatit v souvislosti s léčbou.

 

c) odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění

Tato suma by Vaší mamince měla být vyplacena jednorázově. Ministerstvo zdravotnictví stanovilo, jakým způsobem se určuje výše náhrady za bolest a ztížení společenského uplatnění ve vyhlášce č. 440/2001. V této vyhlášce jsou různá poškození na zdraví „obodována“, kdy jeden tento bod má hodnotu 120 Kč. V případě Vaší maminky, je důležité, jestli se jednalo o prst na noze nebo ruce. Pro jistotu Vám napíšeme, jaké by bylo řešení v obou případech podle platné vyhlášky.

1) Pokud se jednalo o prst na noze, je také důležité, o jaký prst na noze se jednalo.  Pokud by totiž šlo o koncový článek palce na noze, náležela by za něj Vaší mamince náhrada v částce 24.000,- Kč (200 bodů), pokud by šlo o koncový článek jiného z prstů na noze, Vaší mamince by nepříslušela žádná částka.

2) Pokud se jednalo o prst na ruce, je taktéž důležité, o který prst šlo. Jednalo-li se o koncový článek palce, přináležela by Vaší mamince náhrada ve výši 48.000 – 54.000 Kč (400 – 450 bod), pokud by šlo o koncový článek ukazováku, tak by se jednalo o částku 18.000 – 24.000 Kč (150 – 200 bodů), u koncových článků u zbývajících prstů by šlo o částku 12.000 – 18.000 Kč (100 – 150 bodů).

Zmiňovaná vyhláška již nebude o nového roku platit a tak budou soudy jednotlivá odškodnění posuzovat individuálně.

Vaše Férová nemocnice

19.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS