Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na odškodnění-komplikace gynekologické operace

Dobrý den,
v srpnu letošního roku jsem se dozvěděla, že mám cystu na levém vaječníku velikosti 10ti cm. Proto jsem měla podstoupit laparoskopii, kde mě měli cystu odstranit. Při laparoskopii se zjistilo, že cysta je vetší a dermoidní (15cm), tak se zákrok změnil na laparotomii, kde se lékaři snažili dermoidní cystu odstranit. Bylo mi řečeno, že cysta byla velice prorostlá a neúmyslně mě lékaři poškodili břišní tepnu, tudíž mi museli vzít kus tepny z třísel, aby zalepili tu v břiše. S tím je spojeno, že mi vzali levý vaječník. Bohužel bez jakéhokoliv souhlasu.
(Sama nevím v jaké fázi operace nastalo porušení cévy. Ani také nevím, zda mě vaječník vzali z důvodu porušené cévy a následného krvácení, nebo zda byl vaječník porušen kvůli té cystě.)
Je mi 24 let, děti zatím nemám. Řekli mně, že děti budu moct mít. Nyní jsem se dozvěděla, že na tom pravém vaječníku mám také cysty, a tím se moje šance na otěhotnění snižují na minimum.
Zajímalo by mě, zda mám šanci na odškodnění, ať už v případě odebraného vaječníku bez souhlasu nebo narušení cévy při zjevně jednoduché operaci. Dále bych byla velice ráda za jakoukoliv pomoc či radu na koho se mám obrátit o pomoc.
Děkuji Vám velice za odpověď.

Michaela971

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že jste se setkala s takovým přístupem.

Obecně platí, že ke každému lékařskému zákroku musíte dát předem informovaný souhlas. Důležité je, zda Vás lékaři řádně seznámili s původně navrženým zákrokem, zdali uvedli možné komplikace, průběh zákroku i možná rizika. Je možné, že jste byla o možnosti změny operace z důvodů větší cysty informována. Pokud jste informovávána o všech rizicích nebyla, může se jednat skutečně o provedení zákroku bez souhlasu pacienta. Bez souhlasu pacienta mohou být poskytnuty pouze neodkladné zdravotní služby, tedy úkony, které mají zamezit nebo omezit vznik náhlých stavů, které bezprostředně ohrožují život nebo by mohly vést k náhlé smrti nebo vážnému ohrožení zdraví. Pokud tomu tak ve vašem případě nebylo (nehrozila vám taková závažná újma, pokud by lékaři vaječník neodebrali), lékaři skutečně mohou odpovídat za Vaši újmu a Vy můžete požadovat po nemocnici odškodnění. Proto Vám uvedeme obecný postup, jak v tomto případě postupovat.

Nejdříve je třeba zhotovit kopii zdravotnické dokumentace a zjistit podobu podepsaného informovaného souhlasu. Postup můžete nalézt zdePrvotně Vám doporučujeme, abyste se informovala ohledně průběhu Vaší léčby v nemocnici, kde jste byla operována. Veškeré informace naleznete ve zdravotnické dokumentaci, kterou o Vás v nemocnicích vedli. Pro jejich získání je nutné osobně (může i jiná osoba s Vaší plnou mocí) zajít na oddělení obou nemocnic, kde Vás léčili, a vyžádat si kopie zdravotnické dokumentace (kopii ale můžete například fotoaparátem pořídit i sama). 

Poté se zkuste poradit s jiným lékařem, zdali skutečně došlo k pochybení. Případně si můžete zaplatit zhotovení znaleckého posudku. Seznam znalců můžete najít zde. Pokud se Vaše podezření potvrdí, tak poté můžete zajít do nemocnice a zkusit se dohodnout o náhradě škody případně nemajetkové újmy. Pokud nemocnice nebude souhlasit, můžete podat žalobu a požadovat náhradu škody případně nemajetkové újmy, to je ale krajní řešení. V takovém případě bychom Vám doporučili konzultovat případnou žalobu s advokátem. Vybrat si ho můžete ze seznamu advokátů České advokátní komory. Případně můžete podat stížnost na nemocnici. Bližší informace a vzor stížnosti můžete nalézt zde.

Na závěr zdůrazňujeme, že záleží hlavně na všem, o čem jste byla informována ať již písemně nebo ústně. Za předpokladu, že jste nebyla o všem dostatečně informována, nabízí se zde skutečně možné pochybení lékařů. Nicméně i v případě, kdy by nebyl dodržen právní postup, ale z hlediska medicínského byla operace větší cysty odůvodněná, je případný právní spor velmi komplikovaný z hlediska dokazování. Proto Vám doporučujeme se v této věci obrátit na advokáta.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

5.10.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS