Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na sanitku

Dobrý den,

mám dotaz. Minulý týden otec zkolaboval na chatě. Odvezla ho rychlá záchranná služba do nejbližší nemocnice. Jeli jsme pro otce, ale lékař rozhodl po dvou dnech, že je převoz riskantní, a tak jsme tedy odjeli zpět. Dnes byl otec propuštěn, a tak by se nechal odvést k sestře, která bydlí asi 30 km daleko, lékař mu ale sdělil, že nemá nárok na sanitku a poslal ho na autobus. Byl to ze strany lékaře správný postup?

tonča

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na sanitku vzniká tehdy, pokud ošetřující lékař, který tuto dopravu indikuje, rozhodne, že váš zdravotní stav neumožňuje přepravu běžným způsobem. Záleží tedy pouze na lékaři, jak zdravotní stav posoudí. V tomto případě pak hradí přepravu sanitkou z nemocnice domů zdravotní pojišťovna.

Pokud tedy lékař rozhodl, že Váš otec byl s ohledem na svůj zdravotní stav skutečně schopen přepravit se sám, nárok na převoz sanitkou nemá. Každopádně by pořád měl možnost si sanitku zajistit za poplatek.

Jako právní poradna nedokážeme posoudit, zda zdravotní stav Vašeho otce opravdu vyžadoval odvoz sanitkou. Pokud se domníváte, že lékař mu bezdůvodně neuznal nárok na dopravu sanitkou, přestože by na něj z důvodu zdravotního stavu měl mít nárok, můžete se obrátit se stížností na vedení zdravotnického zařízení. Více informací o podávání stížností naleznete na našich internetových stránkách v příslušné sekci.

Vaše Férová nemocnice.

26.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS