Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nediagnostikovaný zánět a jeho následky

Dobrý den,

loni v březnu jsem byla léčená v nemocici pro bolest břicha. Paní doktorka něco videla na vaječníku, a tak mi udělala krevní test, zda nejsem mimoděložně těhotná.To se vyloučilo a i když mě břicho bolelo v podbřišku, odeslala mě na chirurgii, tam nevěděli, co se mnou. Dělali mi vyšetření,sono a začali mě léčit na zánět žaludku. Měla jsem hrozné bolesti v podbřišku a v pánvi, tak jsem šla znovu na gynekologii, kde mi opět řekli, že na mně nic nevidí.

U obvodní doktorky mi bylo nabráno CRP, které stoupalo, a tak mě potřetí odeslala na gynekologii, ti mě opět odeslali na chirurgii, kde mi dali antibiotika na zánět žaludku. Na další kontrole jsem řekla, že bolesti jsou velike, tak mi řekli, že to teda zánět žaludku není a ať jdu na gynekologii.

To už jsem raději jela do jiného města, kde mi udělali sono a řekli mi, že jsem přijela "za 5 minut 12". Měla jsem obrovský zánět vaječníků a celé pánve. Prý tak velké záněty ještě neviděli. Hrozilo prasnkutí. Dostávala jsem obrovské dávky antibiotik, kdy mě začaly zlobit i játra. Musela jsem též na operační sál, kde jsem přišla o oba vejcovody. Nyní plánuji ještě miminko, ale normální cestou to nepůjde. Mohu podat na nemocnici trestní oznámní? Mohu se proti tomu nějak bránit? Má léčba byla dlouhodlouhá a celkem i finančně náročná. Nemohla jsem do zaměstnání a nyní mám stále omezení, že nesmím zvedat těžké věci.

Předem děkuji za odpověď.

opicka46

Odpověď:

Dobrý den, 

 

ve Vaší věci je možné postupovat cestou mimosoudního vyrovnání, stížnosti či civilní žaloby. V krajním případě se nabízí zvolit cestu trestního oznámení.  

Pochybení lékaře a problematiku náhrady škody na zdraví jsme již podrobně rozebírali zde

 

Co se týče nároků, které byste mohla v rámci cvilního řízení požadovat, jedná se o:

- náhradu nemajetkové újmy (např. bolestné, duševní útrapy, stížení společenského uplatnění)

- náhradu ztráty na výdělku (po dobu trvání neschopnosti, také po jejím skončení).

 

V minulosti jsem též již rozebírali problematiku soudního řízení, kde se objevuje zmínka o trestním oznámení, na které jste se v dotazu ptala. Toto naleznete zde

 

S ohledem na složitost problematiky doporučujeme obrátit se na advokáta specializujícího se na zdravotnické právo. Doporučujeme advokátku Zuzanu Candigliota, která spolupracuje s Ligou lidských práv a projektem Férová nemocnice. Seznam všech advokátů naleznete zde.

 

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 6116. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

 

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice 

 

 

 

5.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS