Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neprovedení CT je žalovatelnou chybou lékaře?

Dobrý den,

24. 12.2015 matka cestou z obchodu omdlela a upadla na znak. Sanitkou byla převezena do nemocnice, kde byla hospitalizována na neurologii. Při příjmu, to již stále zvracela, ji byl dle záznamu VZP proveden rozbor krve, APTT,R TG lebky, hrudníku a krční páteře, cílené vyšetření internistou, neurologem. CT vyšetření nebylo provedeno. 25.12.2015 matku nemohli vzbudit, pro krvácení do pravého čelního a spánkového laloku byla převezena do nemocnice v Pardubicích, kde byla operována. V současné době o ní mluví jako o sedícím pacientovi, hýbe všemi končetinami, proto je přivazována k lůžku, i když má na zádech proleženiny. Je zesláblá, krmena do PEGU Nutrisonem. Trpí průjmy, zahleňuje se, zvrací. Její stav je vážný, sestry ji utišují slovy "každý jednou zemře". Jedná se o zařízení LDN-DIOP, prostředí je nečisté, na psychiku jedince náročné.

Zajímá mne, zda když se lékař rozhodne, že udělá jen některá vyšetření, je nepostižitelný, nebo zda v tomto případě udělal chybu (CT, vyšetření zažívání) a zanedbal svou povinnost. Dle jiných lékařů byl matčin stav léčitelný. Co mohu jako občan udělat, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost. Obávám se, pokud půjdu do soudního sporu, nejen že v našem systému neuspěji, ale budu já ta, co kazí dobré jméno nemocnice a finančně to neunesu.

Pokud požaduji, aby byla matka polohována a neuvazována, nemají na to čas .... a ještě si na mne stěžují lékaři. ten se jich zastane. Kvůli tracheostomii nemůže matka mluvit a bránit se. Nejsou zde porušována základní lidská práva?

Děkuji

Alf

Odpověď:

Dobrý den,

vzhledem k tomu že naše právní poradna nedokáže přesně stanovit zdravotní stav Vaší matky, je obtížnější Vám odpovědět. V každém případě je lékař povinen při vyšetření postupovat na odborné úrovni podle současných poznatků vědy neexistuje žádné nařízení nebo vyhláška stanovující konkrétní seznam vyšetření, které je lékař povinen vykonat. Ve Vašem dotaze jste zmínila, že "Dle jiných lékařů byl matčin stav léčitelný". Bylo by možné, aby Vám toto tvrzení podali písemně? Konstatování jiného lékaře znalého případu je jediným prostředkem, kterým lze dokázat, že lékař nepostupoval na odborné úrovní a podle současných poznatků vědy. V případě, že jiný lékař písemně potvrdí pochybení kolegy, můžete také uvažovat o řešení tohoto sporu soudní cestou.

Doporučujeme vyžádat si kopii zdravotnické dokumentace před zahájením právních kroků, budete ji potřebovat i k posouzení jiným lékařem.

Pokud je to možné, pokuste se tedy získat vyjádření nezaujatého lékaře k posouzení stavu Vaší matky a následně se pokuste kontaktovat vedení oddělení, případně vedení nemocnice se stížností na postup lékaře a zdravotní sestry dle zákona o zdravotních službách, viz zde. Stížnost slouží k prošetření postupu lékaře v rámci nemocnice a nemusíte, tak mít strach, že budete obviněna z poškození jejího dobrého jména jak uvádíte v dotazu.

V případě, že se vedení nemocnice odmítne touto stížností zabývat, máte možnost kontaktovat zřizovatele nemocnice, což bude v největší pravděpodobností Krajský úřad. Ten je povinen se Vaší stížností zabývat a do 30 dnů (pokud se nevyskytnou komplikace) stížnost vyřídit.

Nezávisle od této stížnosti můžete také kontaktovat Českou lékařskou komoru a podat stížnost na konkrétního lékaře.

Vzhledem k popsanému jednání zdravotníků vůči Vaší matce, Vám doporučuje zvážit možnost změny zdravotnického zařízení, na kterou má Vaše matka právo na základě zákona o zdravotních službách.

Pokud byste se rozhodla pro řešení sporu soudní cestou, doporučujeme obrátit se na advokáta specializujícího se na zdravotnické právo. Doporučujeme advokátku Zuzanu Candigliota, která spolupracuje s Ligou lidských práv a projektem Férová nemocnice. Seznam všech advokátů naleznete zde.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

15.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS