Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neuznání úrazu

Dobrý den
Pojišťovna mi odmítla plnění úrazu menisku levého kolene řešeného operativně z důvodu, že k němu došlo při zvedání břemene z podřepu a dle jejich pojistných podmínek se proto nepovažuje za vzniklé úrazem. Mám nějakou šanci se proti tomuto rozhodnutí bránit?
Děkuji za odpověď.

rim

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel nedokážeme jednoznačně posoudit, zda byste v soudním řízení v takovémto případě uspěl či nikoliv. Záleží na Vašich smluvních podmínkách s touto pojišťovnou.

Doporučujeme Vám si řádně pročíst Vaše smluvní podmínky a stanovisko pojišťovny si vyžádat písemně. Také je vhodné vyžádat si kopii Vaší zdravotnické dokumentace. Na základě těchto dokumentů zjistěte, nakolik je tvrzení pojišťovny pravdivé či nikoliv a zda máte skutečně na plnění nárok. Můžete také vyhledat radu advokáta, který se na tuto oblast práva specializuje. Ten Vám může pomoci se zkoumáním smluvních podmínek, a také Vám může přiblížit, jaké jsou Vaše šance v takovémto případě na úspěch soudního řízení a případně Vás v něm může zastupovat.

Pokud dojdete k závěru, že byste na peněžité plnění měl mít nárok, můžete se nejprve na pojišťovnu obrátit a dopisem, ve kterém vylíčíte své nároky a skutěčnost, že jste ochoten jít i cestou soudního vymáhání vašeho nároku, se pokusit je přesvědčit, aby Vám peníze vyplatila. Více o mimosoudním řešení sporů se můžete dočíst zde.

Pokud se nakonec rozhodnete pro soudní řízení, mějte na paměti, že taký proces může být časově i finančně náročný a není jisté, že v něm uspějete. Více o soudním řešení sporů se také můžete dočíst zde. V případě, že se rozhodnete věc řešit soudně, vám poropručujeme najít si advokáta. Seznam advokátů je možné najít u České advokátní komory. Můžete se podívat na stránky www.cak.cz, kde najdete Seznam advokátů.

Vaše Férová nemocnice

4.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS