Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nežádaná manipulace krku s následky

Dobrý den,

před měsícem jsem navštívila neuroložku, která mi byla doporučena, a s kterou jsem chtěla probrat své chronické zdravotní problémy. Paní doktorka se rozhodla mě vyšetřit. Při vyšetření mě požádala, abych otočila krkem do strany, sama si stoupla za mě, a když jsem hlavou otočila, tak mi ten pohyb dotáhla silou a s hlasitým křupnutím až do úrovně, kam bych ho já sama nikdy nedotáhla. Paní doktorka chtěla ve svém "vyšetření" pokračovat, musela jsem ji prakticky zastavit, protože žádnou manipulaci jsem nečekala a nechtěla.

Nicméně zmíněná manipulace byla pro mě dosti traumatická, a to nejen psychicky: od té doby, již víc jak měsíc, mě trápí každodenní bolest šíje, bolest hlavy, zvýšený tinnitus (kterým jsem trpěla i před tím, ale ne v takové míře) a výrazně zhoršený psychický stav. Paní doktorku jsem kontaktovala hned na druhý den se zmíněnými potížemi a pak ještě emailem několikrát poté, ale nakonec přestala odpovídat.

Jelikož jsem musela odcestovat, následovně jsem navštívila doktora v Itálii, kde mi byla poskytnuta péče a diagnostikováno trauma krční páteře.

Paní doktorku bych chtěla zažalovat, protože mi ublížila na zdraví, jen nevím, jestli mám jakoukoliv šanci na úspěch: rentgenové snímky neukazují žádnou zlomeninu a tinnitus, jakožto i bolest, jsou subjektivní vjemy.

Děkuji za vyjádření.

Pacientka7875

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, co se Vám stalo. V naší poradně pracují pouze právníci, nikoliv lékaři. Nedokážeme tedy posoudit, zda ze strany lékařky došlo skutečně k nějakému zanedbání péče při vyšetření, které Vám způsobilo Vámi popisované problémy.

Zásadní chybou v jednání lékaře však bylo, že Vás o zákroku, který plánoval provést, řádně nepoučil a způsobil Vám tak psychickou újmu už jen úlekem a zásahem do Vaší tělesné integrity bez Vašeho informovaného souhlasu. Lékař je povinen Vás před každým zárokem náležitě poučit a vy s tímto zákrokem musíte souhlasit. V opačném případě se lékař dopustil protiprávního jednání. Také se domníváme, že pokud s Vámi lékař skutečně odmítl komunikovat, dopustil se tím zanedbání péče.

Prvním vhodným krokem, pokud hodláte nějak dále postupovat, by mělo být vyžádání kopie Vaší zdravotnické dokumentace. Na jejím základě můžete posoudit vhodnost a způsob Vašeho dalšího postupu.

Můžete se pokusit nejdříve zadostiučinění získat formou mimosoudní. Pro Vás to znamená případně rychlejší a méně nákladnější vyřešení sporu a i lékař může být více ochoten Vás odškodnit mezi čtyřma očima. Můžete po svém lékaři požadovat i právě zadostiučinění za to, že Vás řádně neinformoval o výše popsaném zákroku a už jen tím Vám tak způsobil trauma. O mimosoudním řešení sporu se můžete dočíst na našich stránkách.

Dále můžete zkusit podat na toto jednání lékaře stížnost. Pokud Vás lékař neřádně nepoučil o zákroku a Vy jste s tím zákrokem ani nesouhlasila, jednal protiprávně. Stejně tak pokud s Vámi lékař odmítal komunikovat, porušil tak podle našeho názoru povinnosti řádné péče o pacienty, stejně tak pokud se domníváte, že při Vašem vyšetření zanedbal i jiné své povinnosti lékaře. O stížnostech se také můžete více dočíst v příslušné sekci na našich internetových stránkách.

Zmiňujete, že plánujete vymáhat zadostiučinění i soudní cestou. V tomto případě Vás musíme upozornit, že žaloba by zásadně měla být až krajním řešení, není-li například možné mimosoudní vyrovnání po domluvě s lékařem. Stejně tak může být řízení u soudu velmi časově i finančně nákladné a nikdo Vám nemůže s jistotou zajistit, že v něm uspějete. Bylo by dobré vaši situaci probrat i lékařem, ke kterému máte důvěru, a který vám dokáže poradit v medicínských otázkách. Pokud se navíc Vaše žaloba opírá o, jak říkáte, spíše neprůkazné skutečnosti, netroufáme si říci, jak velkou šanci na úspěch byste měla. Zadostiučinění by Vám však mohlo náležet už jen za to, že Vám lékař způsobil bolest zákrokem, ke kterému jste nepodala řádný informovaný souhlas. Každopádně pokud opravdu uvažujete o soudním sporu, je nejlepší poradit se s advokátem specializujícím se právě na lékařské právo, a který by Vám nejlépe dokázal na základě Vašeho případu zhodnotit, zda je vhodné žalobu podat. Více o soudním řešení sporů se můžete opět dočíst v příslušné sekci našich webových stránek.

Vaše Férová nemocnice

26.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS