Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nezdařilá plastika očních víček

Dobrý den,

podstoupila jsem plastiku horních víček. Plastika se nepovedla, mám každé oko jinak velké a je to vidět i na víčkách. Plastiku prováděla lékařka, která provádí tyto zákroky soukromě ve své ordinaci. Plastiku jsem si celou hradila.

Před zákrokem jsem byla na konzultaci, bez bližšího vyšetření se lékařka jen na mne podívala a řekla, abych si domluvila termín zákroku. Nyní tvrdí, že tam musela být nějaká anomálie a že ona vlastně za nic nemůže. Po celou dobu zákroku stále mluvila o svých záležitostech, vůbec se nesoustředila na to, že operuje. Nevím jak mám celou tuto záležitost řešit, na kontrolu jdu za dva měsíce.

Děkuji za radu. 

Adéla

Odpověď:

Dobrý den, 

pokud nejste s výsledkem operace spokojená a lékařka není ochotna danou situaci řešit, máte možnost podat na lékařku stížnost, kterou je povinna se zabývat. 

Nejprve se stížnost podává poskytovateli zdravotních služeb, tedy přímo lékaři. Ten má povinnost navrhnout ústní projednání, na toto má lhůtu do 30 dnů. Po poskytovateli můžete žádat reoperaci pokud by byla možná, pžípadně náhradu finančních nákladů, které Vám v souvislosti s nesprávným postupem vznikly.

Bližní informace k podávání stížností, případně dalších možností řešení sporu, naleznete na našich stránkách zde. Před samotným podáním stížnosti doporučujeme pořídit si kopii zdravotnické dokumentace. 

Mimo výše uvedené ještě můžete využít svého práva, viz zde,  znát názor druhého lékaře a to bezplatně. Vyhledejte tedy jiného odborníka, který posoudí Váš zdravotní stav. 

V případě, že byste nebyla spokojena s řešením navrženým lékařkou, můžete spor řešit soudní cestou. Zde je zejména důležitý znalecký posudek, seznam znalců naleznete zde. U soudních sporů doporučujeme nechat se zastoupit advokátem specializujícím se na zdravotnické právo, neboť se jedná o složitou problematiku a lze předpokládat, že druhá strana také bude zastoupena. Seznam advokátů naleznete zde.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

 

2.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS