Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Oční lékař roky předepisoval špatné dioptrie

Dobrý den,

mám 12 dioptrií a roky (12 let) mi oční lékař předepisoval špatné dioptrie. Pokaždé, když jsem si nechala udělat nové brýle, tak jsem přes ně neviděla, v optice mi vždy říkali, že si na skla musím zvyknout. Ale to se mi vůbec nezdálo, poněvadž od starého optika, ke kterému jsem jako dítě jezdila, jsem věděla, že jakmile si nové brýle nasadím, musím dobře vidět. Bohužel jsem s tím pak už nic nedělala, poněvadž já byla už hodně nemocná a brýle byly už v té době drahé a nové brýle jsem si nemohla dovolit.Tak jsem chodila se špatnými skly. Ovšem ne mojí vinou.

Před 2 lety jsem opět potřebovala udělat nové brýle jak na dálku, tak i na blízko u svého očního lékaře.
V tu dobu jsem měla silný zánět očí a už jsem přes brýle pomalu neviděla. Měla jsem neustálé slzení očí a zánět spojivek, roky beru od bolesti očí a hlavy Valetol a umělé slzy. Oční lékař na toto vůbec nebral ohled, vyšetření u něj trvalo jen 5 minut jako pokaždé a skla na brýle na blízko lékař jen odhadl. Po nasazení nových brýlí jsem zjistila, že je vše rozmazané a tak jsem brýle - skla reklamovala. Lékař mi řekl, že u něho je vše v pořádku, ale pak přece jen vystavil nový předpis na brýle. A to bylo vše co udělal. Přes brýle jsem viděla ostře, jen když jsem si je dala na špičku nosu. Jenže takto se nedá chodit a natož s nimi něco dělat. Když jsem mu řekla, že si s paní optičkou myslíme, že jsou to ty cylindry a slabá skla, tak lékař řekl, že nerad s tím hýbe. A přitom já jsem nikdy cylindry neměla. Tak jsem nechala udělat nové skla podle dalšího předpisu a doufala jsem, že konečně uvidím a opět jsem nic skoro neviděla. Zase cesta k lékaři a opět výmluva, že on má vše v pořádku. To už mne hodně nazlobilo, poněvadž jen za 1. sklo já dám přes 6000 Kč! A pana doktora tohle vůbec nezajímalo. Jeho jedniná starost byla, že si mám nechat udělat operaci očí laserem ve Zlíně. Přitom jsou nová studie, kdy se starším lidem s vysokými dioptriemi vůbec tento zákrok nedoporučuje!
A jsem v invalidním důchodu a abych vůbec viděla,tak jsem si musela na brýle půjčit v bance, poněvadž 1. brýle sakumprásk stály 28 000 (12000 +12000 za skla + 4000 obroučky)!
A to nepočítám brýle na blízko, přes které na blízko nevidím.
Když mne takto oční lékař odbyl, zašla jsem na vyšetření k jiné oční lékařce a ta mi sdělila, že mám ty oči tak "rozštelované",že neví cos nimi. A prý mám nosit brýle na blízko. Jenže to se při 12 dioptrií lehce řekne, že. Kdo to nezažil, nepochopí.
Takže zase jsem brala hory prášků od bolesti očí a hlavy a šetřila jsem si na další drahé brýle.
Vloni jsem zajela do Grand Optikalu, kde mi oči změřili a udělali nové skla - brýle. Bohužel tím, jak mám oči rozostřené od špatných skel, tak opět mi nebyly schopni správně změřit oči. Nyní mám 12 dioptrií na jednom oku a na druhém o 2.5. dioptrie méně. Oči mám hned unavené, nemohu číst, koukat na televizi, prostě nic. A stály jenom 22 000! Opět půjčka v bance...
Už jsem z toho zoufalá!
Jak je možné že odborník - lékař, není schopen určit správné dioptrie, nezajímá ho ani zdravotní stav člověka a natož že se špatnými dioptriemi jsem vlastně slepá. Od pojišťovny dostanu směšných 300 Kč, ale za to si nové brýle nekoupím! Takže mám prosím dotaz,jestli mám nárok ještě na nějaké odškodnění ze strany očního lékaře, který mi roky špatně určoval dioptrie?
Děkuji za odpověď.

Iva

Odpověď:

Dobrý den,

Máte podezření, potvrzené vaší současnou oční lékařkou, že váš předchozí lékař zanedbával vaše ošetření, následkem čehož jste jednak měla utrpět újmu na zdraví (další zhoršení zraku, bolesti hlavy), majetkovou škodu (brýle vyrobené s nevhodnými parametry) a byla tím stíženy vaše každodenní činnosti (tzv. společenské uplatnění).

Pokud by se vaše podezření potvrdilo, měla byste nárok na odškodnění, který musíte uplatnit v promlčecí lhůtě 3 roky. Ta běží ode dne, kdy jste se dozvěděla, že byste měla na odškodnění nárok (zde tedy patrně od okamžiku, kdy vám lékařka řekla, že předchozí lékař pochybil).

Doporučovali bychom vám následující postup. Jako pacient máte přístup do zdravotnické dokumentace, kterou váš lékař vedl. Požádejte ho proto o zhotovení kopií všech záznamů, které si vedl. Jak postupovat při získávání zdravotnické dokumentace dále popisujeme zde.

Dále se pokuste shromáždit všechny účty a předpisy, které jste v souvislosti s brýlemi zhotovenými podle jeho předpisu měla.

Tyto materiály pak předložte dalšímu odborníkovi (vaší současné lékařce, lépe i dalšímu očnímu lékaři, na jehož konzultaci máte ze zákona nárok) a požádejte je o vyšetření. Na jeho základě a na základě studia dřívější zdravotnické dokumentace by měli být schopni vyjádřit svůj odborný názor na to, zda došlo ve vašem případě k odbornému pochybení nebo zanedbání péče. Můžete se také přímo obrátit na soudního znalce, aby vám vypracoval znalecký posudek, avšak cena znaleckého posudku může být poměrně vysoká. 

Pokud vám odborníci vaše podezření potvrdí, obraťte se písemně na vašeho bývalého lékaře (např. doporučeným dopisem), předložte mu kopie lékařských posudků lékařů, kteří dospěli k názoru, že pochybil. Dále vyličte, jakou újmu jste utrpěla (přiložte kopie účtů, popište váš zdravotní stav a jak vás omezuje v běžném životě). Nakonec uveďte, jaké odškodnění od něj požadujete.

Lékař samozřejmě nemusí být ochotný pochybení přiznat a odškodnit vás tzv. mimosoudní cestou. Potom by vám nezbývalo než se obrátit na soud s žalobou. V takovém případě bychom vám doporučovali nechat se zastupovat advokátem (najít si ho můžete zde), ideálně se znalostmi zdravotnického práva. Advokát, který vás bude zastupovat, také bude umět lépe posoudit vaše šance na úspěch u soudu. Pacient je totiž u soudu v obtížné pozici. Musí prokázat, že:

  • lékař postupoval protiprávně, např. že neposkytl péči na náležité odborné úrovni (tzv. de lege artis),
  • u pacienta vznikla újma (na zdraví, majetková škoda) a
  • jednání lékaře bylo příčinou újmy na zdraví (tzv. příčinná souvislost).

Protože uvádíte, že vaše problémy s očima jsou dlouhodobé  a byly vážné už v době, kdy vás začínal léčit, bude obzvlášť těžké prokázat, že vaše zhoršující se obtíže nejsou zapříčiněny vaší nemocí, ale jeho pochybením.

Více informací k řešení sporů s lékaři poskytujeme zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

30.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS