Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí chemoterapie nezletilého dítěte

Dobrý den, mojí neteři 2,5 roku byla nedávno diagnostikován atypický nádor. Dle vyjádření lékařů je to vzácný nádor, který ve všech případech skončil smrtí pacientů. Byla doporučena léčba chemoterapií. Dle vyjádření některých lékařů je však tato léčba zbytečná. Spíš jde o to, že budou neteři zkoušet různé mixy silné chemoterapie, jestli náhodou nezabere. Po odstranění jednoho z nádorů se neteř s rodiči přesunuli na dětskou kliniku v Brně. Tady dr. nutí rodiče, aby souhlasili se zahájením chemoterapie. Rodiče nechtějí. Mají nárok toto odmítnout? Lékaři jim zpočátku tvrdili, že je to jejich rozhodnutí, teď se ohání tím, že to můžou nařídit.

Eva

Odpověď:

Dobrý den,

odmítnutí léčby podle § 34 zákona o zdravotních službách je samozřejmě možné, nicméně u nezletilých pacientů je o něco složitější než u pacientů zletilých.

U zletilých se obecně respektuje rozhodnutí nepodrobit se léčbě, bez dalších opatření. U nezletilců je to složitější v tom, že o léčbě rozhoduje zákonný zástupce, který ovšem nerozhoduje o sobě ale o nezletilci. Proto může dojít ke konfliktu mezi zdravotním zařízeníM a rodiči o tom, co je pro nezletilé dítě nejlepší. O tom tématu pojednává článek České onkologické společnosti dostupný zde.

Nejlepší je takovou situaci řešit domluvou mezi rodiči a lékařem. Vyjádřením svých obav a připomínek k léčbě, a pokud možno dojít ke konsenzu.

Nicméně rozpor může vygradovat i do situace, kdy lékař vyrozumí OSPOD o zanedbávání péče rodičů, který se může obrátit na soud. Pokud soud dojde k závěru, že rozhodnutím o odmítnutí léčby dochází k zanedbávání péče, pak léčbu povolí. 

Dále je nutné zdůraznit, že zákon o zdravotních službách uvádí případy, ve kterých je možné nezletilého hospitalizovat i bez souhlasu jeho zákonných zástupců. Jedná se o případ akutního a bezprostředního ohrožení života nebo situaci, kdy má lékař podezření na to, že dochází k zanedbávání rodičovské péče k dítěti (§ 38 odst. 2 zákona o zdravotních službách).

Také je důležité zmínit, že za nezletilého mají zákonní zástupci odpovědnost. Tedy pokud soud shledá, že došlo k úmrtí dítěte v závislosti na rozhodnutí rodičů neposkytovat dítěti léčbu, pak může soud dát toto úmrtí za vinnu rodičům se všemi právními důsledky.

Pro shrnutí bychom tedy chtěli uvést, že nemocnice nemá právo léčit dítě bez souhlasu jeho zákonných zástupců, až na výjimečné případy. Ve Vámi uvedeném případě by se jednalo o podezření na zanedbání péče o dítě. K takovému obvinění by však musel mít lékař pádné důvody. Pokud rodiče Vaší neteře s léčbou nesouhlasí, mají právo ji odmítnout. Vzhledem k názorům lékařů na pravděpodobnou neopodstatněnost léčby, se domnívám, že by tato argumentace uspěla i v případě, že by lékař postup rodičů nahlásil Orgánu sociálně právní ochrany dětí. Nicméně, jak jsem již uvedl, nejprve by bylo vhodné konfrontovat přímo lékaře daného zařízení s odkazem na názor jiných odborníků.  

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

 

 

8.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS