Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí k léčbě

Dobrý den,


mám několik let ID 3.stupně a každoroční rehospitalizaci v léčebnách. Nyní jsem k nástupu na rehospitalizaci odmítán bez odůvodnění. Jak mohu dále postupovat? Invalidní důchod mi zůstává, mám spoustu léků a zdravotní stav proměnlivý.

Předem děkuji za odpověď

Mirek

Odpověď:

Dobrý den,

k odmítnutí přijetí pacienta do péče může dojít ze zákona jen v několika případech, jejichž výčet je v § 48 zákona o zdravotních službách (zde). Jde zejména o kapacitní důvody (tzn. přijetí dalšího pacienta by snižovalo kvalitu poskytované péče pacientům již přijatým) nebo případ, kdy pacient není pojištěncem zdravotní pojišťovny se kterou má poskytovatel uzavřenou smlouvu.  Zároveň je poskytovatel zdravotních služeb (zde léčebna) povinen vydat Vám o odmítnutí přijetí do péče písemnou zprávu, ve které je uveden důvod (ustanovení zde).

Pakliže Váš zdravotní stav rehospitalizaci vyžaduje a léčebna Vás odmítá z jiných než zákonných důvodů nebo Vám nevydá písemnou zprávu, ve které je uveden důvod odmítnutí, dopouští se přestupku, za který lze uložit vysokou pokutu.

Pro řešení sporu se můžete obrátit na vedoucího zdravotnického zařízení (např. ředitele léčebny) se stížností. Ten je povinen ji do 30 dní od obdržení vyřídit. Jestliže by Vás vyřízení stížnosti vedoucím zdravotnického řízení neuspokojilo, lze se obrátit na správní orgán, který udělil léčebně oprávnění s poskytováním zdravotních služeb. Více o postupu při podávání stížnosti se dozvíte zde.

Poslední možností v případě selhání předchozích pokusů o nápravu je podání žaloby. Před tímto krokem doporučujeme nejprve kontaktovat advokáta, který se na medicínské právo specializuje, a poradit se s ním na dalším postupu, a který Vám pomůže sepsat případnou žalobu. Vhodného advokáta můžete nalézt například na stránkách České advokátní komory.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

27.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS