Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí lékařem

Dobrý den,

dovoluji si obrátit se na Vás jako pacient s žádostí o radu ohledně vyřazení z evidence ambulantního lékaře-specialisty.

Poraďte mi, prosím, zda může podle platné legislativy České republiky ambulantní lékař-specialista (endokrinolog) vyřadit pacienta ze své evidence, resp. odmítnout ho dále ošetřovat v případě, kdy pacient nesouhlasí s navrženým léčebným postupem. Jedná se ovšem o případ, kdy pacient jinak řádně spolupracuje s lékařem, dochází na dohodnuté kontroly, ale pouze nesouhlasí s radikálním chirurgickým řešením svého onemocnění. Lékař zdůvodňuje své rozhodnutí o ukončení ošetřování tím, že další medikamentosní léčba by mohla být pro pacienta škodlivá a je tedy proti jeho přesvědčení v ní pokračovat.

Samozřejmě nehodlám v léčbě u konkrétního lékaře pokračovat, protože zde nejsem jako pacient žádán, ale zajímá mně, zda je uvedené řešení v souladu s právním řádem České republiky a lékařskou etikou.

Zdeněk

Odpověď:

Dobrý den,

jsme toho názoru, že lékař Vás v takové situaci odmítnout nemůže.

Ukončit péči o pacienta (tedy vyřadit jej ze své evidence) může lékař podle §48 zákona o zdravotních službách z důvodu prokazatelného předání pacienta do péče jiného lékaře, pokud pacient vysloví nesouhlas s poskytování veškerých zdravotnických služeb, nebo v případě, že pacient přestane projevovat součinnost v léčbě, která znemožní další léčebné postupy (např. léčba medikamenty).

Ve Vašem případě Vás tedy lékař může vyřadit, pokud neprovedení zákroku nevylučuje veškerou další léčbu. Přesto je dobré si o Vašem rozhodnutí promluvit i s jiným endokrinologem, zjistit, jestli pokračování současné léčby opravdu není možné bez tohoto zákroku, a který buď potvrdí nebo vyvrátí stanovisko vašeho současného lékaře.

O odmítnutí by vám lékař měl vystavit písemné potvrzení, které po něm požadujte (lékař má tuto povinnost ze zákona). V tomto potvrzení musí lékař uvést důvod, pro který vás ze své péče vyřazuje.

Pokud lékař nepostupuje v souladu se zákonem (ukončí péči či odmítne přijmout do péče, aniž by byly splněny zákonné podmínky), dopustí se tzv. správního deliktu, za který mu může být uložena pokuta až 300 000 Kč. Totéž platí i v případě, kdy lékař pacientovi odmítne vydat zprávu o ukončení péče či o odmítnutí přijetí do péče. Za tento správní delikt hrozí pokuta až 100 000 Kč. Vy pak můžete podat podnět ke krajskému úřadu, aby tento správní delikt projednal.

Na lékařku můžete také podat stížnost k České lékařské komoře, ke krajskému úřadu a nebo ke zdravotní pojišťovně. Více o stížnostech se dozvíte v často kladených dotazech.

Pokuste se nejprve věc vyřešit domluvou, pokud to nepůjde, podejte stížnosti a podnět k projednání chování lékaře ke krajskému úřadu. Pokuste se zjistit, zda se v blízkosti nenajde jiný specialista a najděte si lékaře, ke kterému budete moci mít důvěru.

Vaše Férová nemocnice

23.10.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS