Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí vydání žádanky k vyšetření na speicalizovaném pracovišti

Dobrý den,

mám dotaz ohledně vyšetření na CT, na které mám doporučení, ale nikdo mi nechce vydat žádanku, potřebnou k objednání na toto vyšetření.

Na základě doporučení od praktického lékaře jsem obdržel poukaz na vyšetření srdce z důvodu vyloučení srdeční vady. Podstoupil jsem tedy ultrazvukové vyšetření ve specializované kardiologické ambulanci. Lékař diagnostikoval rozšířenou aortu, ale kvůli omezené vyšetřitelnosti doporučil další vyšetření hrudní aorty na výpočetním tomografu - to je písemně uvedeno v nálezu. Odmítl však vyplnit žádanku s tím, že by to měl vydat praktický lékař, který mě poslal na vyšetření echokardiografie.

Praktický lékař mě naopak tvrdil, že by žádanku na CT vyšetření měl vydat specialista, u kterého jsem byl na kardiologii. Kdo by tedy měl ve skutečnosti vystavit tuto žádanku? A nedostanu-li žádanku, tak kam si můžu jít stěžovat? Pokud existují nějaká ustanovení, která řeší tento problém, prosím o odkaz.

Děkuji předem za odpověď.
 

BuffaloBill

Odpověď:

Dobrý den,

Problém, který popisujete, pramení pravděpodobně ze vztahu mezi lékařem a zdravotní Vaší pojišťovnou, lékaři se snaží nepředepisovat větší množství nákladných vyšetření, aby “nevyčnívali z řady“ a neupozornili na sebe pojišťovnu. Řešení, tak nejjednodušeji dosáhnete, když se obrátíte na svoji zdravotní pojišťovnu, s dotazem, který z lékařů, se kterým má uzavřenou smlouvu, Vám má žádanku vystavit. To, že vyšetření potřebujete, doložte informací o zprávě od specialisty.

Žádné zákonné ustanovení, které by zakotvovalo povinnost mít ke specialistovi žádanku, neexistuje. K tomu více v našem dříve zodpovězeném dotaze, viz zde. Lékař Vás tedy nemůže odmítnout pouze z důvodu, že nemáte žádanku, musí k tomu mít důvody stanovené Zákonem o zdravotních službách, viz zde. Je ale možné že jejich kapacita bude naplněna lidmi, kteří jsou přes žádanku objednaní, a proto Vám bude moci nabídnout až pozdější termín a okamžité vyšetření Vám odmítne. Proto je vhodnější pokusit se žádanku získat, zde jako nejschůdnější vidíme uvedený apel na pojišťovnu.

Pokud byste chtěl řešit Váš problém formou stížnosti na postup lékaře, můžete na jejich postup podat stížnost, k podávání stížností, viz více zde.

Další možnost, která by mohla vést k vypsání žádanky, představuje změna kardiologa, či praktického lékaře.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

27.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS