Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odstupné po dohodě o rozvázání pracovního poměru

Firma se mnou sepsala dohodu o rozvázání prac. poměru z organizačních důvodů, Dostal jsem odstupné 3 platy. Od závodního lékaře jsem dostal posudek dlouhodobě ztratil pracovní způsobilost pro nemoc z povolání myslím si že dohoda by neměla být platná a měl bych dostat odstupné 12 platů. Děkuji za odpověd

MILOŠ

Odpověď:

Dobrý den,

podle informací, které jste uvedl, s vámi váš zaměstnavatel rozvázal pracovní poměr dohodou. Tedy výše odstupného je ve výši, se kterou jste podpisem dohody souhlasil. V případě, že by došlo ke skončení pracovního poměru jednostraným rozvázáním pracovního poměru ze strany zaměstnavatele, a důvodem by byla právě nemoc z povolání pro, kterou by jste nadále nemohl vykonávat svoji práci, měl by jste nárok na vyšší odstupné a to nejméně dvanácti násobku průměrného výdělku. V tomto případě je však dohoda platná.

Co se týče nemoci z povolání, posudek závodního lékaře není pro uznání nemoci z povolání relvantní. Vydávání posudků o nemoci z povolání má v kompetenci středisko nemocí z povolání. Do střediska vás může poslat váš obvodní lékař, nebo jej můžete kontaktovat i sám. Seznam poskytovatelů k uznání nemoci z povolání nejdete na těchto stránkách Ministerstava zdravotnictví.

Pokud vám bude uznána nemoc z povolání máte nárok odškodné od zaměstnavatele u kterého jste pracoval naposledy a je u něj možné způsobení dané nemoci. Výše tohoto odškodného se určí jako rozdíl mezi průmerným měsíčním výdělkem před vznikem nemoci z povolání a po něm, aby došlo k vyrovnání ztráty na výdělku.

Nárok na odškodné můžete žádat i zpětně. Tento nárok se nepromlčuje. Můžete tady požadovat odškodné u zaměstnavatele, u kterého již například deset let nepracujete,  Ale pozor může dojít k promlčení jednotlivých plnění. To znamená, že můžete nárokovat náhradu za jednotlivé měsíce pouze tři roky dozadu.

Na toto odškodné máte nárok po dubu co váš příjem bude nižší než před vznikem nemoci a to až do věku 65 let nebo do doby přiznání starobního důchodu.

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

 

2.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS