Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení při operaci jak postupovat?

Dobrý den,

manželka prodělala operaci nezhoubného nádoru na mozku. Při vysvětlování lékařem o průběhu operace jsem nabyl dojmu, že při operaci došlo k nějakému pochybení. Nyní je manželka jednostranně ochrnutá. Jak můžu zjistit že vše proběhlo jak mělo a někdo neudělal chybu?

Děkuji za odpověď

krakonos01

Odpověď:

Dobrý den,

Nicméně pokud se domníváte, že k pochybení při poskytování zdravotních služeb došlo, doporučujeme Vám následující postup:

Vyžádejte si veškerou zdravotnickou dokumentaci týkající se prováděného zákroku a pořiďte si její kopii. Do zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi mohou v přítomnosti zaměstnance pověřeného poskytovatelem nahlížet, pořizovat si její výpisy nebo kopie pacient, zákonný zástupce nebo opatrovník pacienta, a osoby určené pacientem. Pokud na to máte právo tak Vy, nebo Vaše manželka, požádejte o kopii zdravotnické dokumentace, nebo tak učiňte sami svými prostředky: fotoaparát, mobilní telefon.

Poté se obraťte se na odborníka specializujícího se na danou oblast a prokonzultujte s ním možné pochybení ze strany lékařů v nemocnici. Dalšími kroky na základě znaleckého posouzení může být návrh na mimosoudní vyrovnání nebo soudní spor s nemocnicí, v takovém případě Vám doporučujeme nechat se zastoupit advokátem, seznam všech advokátů naleznete zde: http://vyhledavac.cak.cz/.

V případě zjištění pochybení, můžete na lékaře také podat stížnost, a to k vedení nemocnice. Více o podávání stížností naleznete zde.

Na postup konkrétního lékaře také můžete podat stížnost k České lékařské komoře. Tato stížnost musí být podána do 1 roku od předpokládaného provinění. Více se o stížnostech dočtete na internetových stránkách ČLK.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice


 

7.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS