Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek u gynekologa - za nastandartní telefonické konzultace

Dobrý den, 

v létě jsem otěhotněla a následně navštívila svého gynekologa. Po potvrzení těhotenství mi diskrétně sdělil, že si od každé těhotné pacienty bere 2000Kč a ty mu pak mohou kdykoliv, i v noci kontaktovat pokud by se cokoliv dělo. Zaplatila jsem tedy 1000Kč, následně mě udivilo, že jsem nedostala žádný doklad. Navíc jsem platila přímo u lékaře, přestože všechny jiné platby probíhají u sestřičky.

Při další návštěve mi gynekolog připoměl dalších tisíc korun, bohužel nejsem momentálně v situaci, kdy tuto částku zaplatit nemohu a ani si nejsem jistá, za co platím a zda je to v pořádku. 

Děkuji za odpověď. 

poupata

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel se domníváme, že Váš gynekolog po Vás žádá platbu, na kterou nemá nárok. S těhotenstvím žádná speciální platba spojena není, vše je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Jedinou výjimkou jsou nadstandartní vyšetření.

Proto doporučujeme, abyste svého gynekologa požádala o navrácení Vámi zaplacených peněz s ohledem na to, že o jeho "nadstandartní služby" nemáte zájem a vzhledem k tomu, že jste je dosud nevyužila žádáte navrácení částky. Případně můžete svůj postup konzultovat s Vaší zdravotní pojišťovnou, s níž má zdravotnická pojišťovna smlouvu.

Pokud byste chtěla mít jistotu, že Vám penize budou navráceny, doporučujeme si rozhovor s lékařem nahrát, i bez vědomí lékaře je toto v souladu s právem.  Pokud se obáváte vyřazení z evidence a podobně, na toto Váš gynekolog nemá právo. Pokud by taková situace nastala, neváhejte se na nás znovu obrátit.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

14.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS