Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Povinnost specializovaného lékaře vystavit recept

Dobrý den, dlouhodobě užívám léky, které naordinovala odb. lékařka. Při kontrole 2-4x ročně mi obvykle léky předepíše, ale v mezičase potřebuji další recept, který mi odmítá vystavit, že to není její povinnost, že se mám obrátit na praktika. Je odborný lékař povinen mi recept napsat? Předem děkuji

Borkeva

Odpověď:

Dobrý den,

lékař je zejména povinen postupovat v souladu s nejnovějšími poznatky medicíny a poskytovat tak kvalitní a dostupnou lékařskou péči. Zejména by lékař neměl dopustit situaci, kdy se pacientovi nedostane potřebné péče (např. ve formě předepsaných léků). Pokud by totiž to samé řekl i praktický lékař, byl by pacient bez faktické možnost užívat léky, které chrání jeho zdraví a případně i život a tím by byla ohrožena i jeho základní práva.

Pokud bychom to měli posoudit konkrétněji: lékaři by měli předepisovat léky zejména z pohledu své specializace. Praktický lékař by neměl předepisovat léky na složité neurologické nemoci, zatímco specialista v oblasti neurologie pravděpodobně nepředepisuje léky na problémy s ledvinami. Tato "dělba" medicínských činností má zajistit, aby se dostalo všem stejné péče. Je však možné, že určitý lék může předepsat jak specialista, tak praktický lékař.

Pokud Vás odkáže specialista na obvodního lékaře, zkuste se jej nejprve zeptat, zda Vám konkrétní léky předepíše. Některé léky je možné předepsat pouze specialistou (jiank by nebylo možné hrazení z veřejného zdravotního pojištění).

Pokud Vám následně i praktický lékař odmítne dané léky předepsat s tím, že by je Vám měl předepsat specialista, braňte se stížnostmi. Můžete podat stížnost k řediteli nemocnice, kde lékaři pracují, nebo ke zřizovateli zdravotnického zařízení. Vzory stížností naleznete zde. Popiště v ní zejména, v čem spatřujete pochybení lékařů (že Vám odmítl vypsat recept na nutné léčivo) a jaké to mělo případně následky. Pokuste se nejprve s lékařem domluvit, teprve následně podávejte možnou stížnost.

Můžete také vznést dotaz ke zdravotní pojišťovně ohledně toho, který lékař (nebo jestli oba) je povinen konkrétní lék předepisovat, jelikož jste se setkala s odmítavým postojem obou lékařů.

Pokud nejste spokojena s Vaším praktickým ošetřujícím lékařem, můžete také zvážit jeho změnu, na kterou máte právo 1x za tři měsíce. Pokud je to ve Vašem regionu možné z hlediska lékařských kapacit, máte právo změnit i specialistu. Nejlepšího výsledku ale vždy dosáhnete domluvou.

Vaše Férová nemocnice

15.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS